Confidenţialitate

Grav afectați de îngheț și grindină, viticultorii se tem de seceta prognozată

Directorul general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe, spune că sunt zone viticole importante din România în care îngheţul, grindina şi temperaturile foarte scăzute au produs pagube semnificative în cultura viţei-de-vie, chiar până la 100%, în condițiile în care, în ultimii 10 ani, s-au realizat investiţii foarte importante în replantarea suprafeţelor sau investiţii în crame.

Într-o declarație pentru News.ro, Ovidiu Gheorghe spune acum că speră ca  prognoza de secetă pe lunile urmatoare să nu se concretizeze.

Patronatul a solicitat Ministerului Agriculturii să introducă în Programul Naţional Suport pentru sectorul vitivinicol posibilitatea producătorilor de a aplica pentru o nouă măsură finanţată de la bugetul naţional şi cel al UE – irigarea prin picurare, tocmai pentru a evita în viitor efectele adverse ale climei în continuă modificare, cu accente de seceta severă mai ales în sudul şi sud-estul ţării.

Ovidiu Gheorghe acuză că unii funcţionari din cadrul Ministerului Agriculturii nu au avut capacitatea să înţeleagă că prioritar pentru dezvoltarea viticulturii din România este atragerea investiţiilor şi a fondurilor europene şi “au birocratizat excesiv legislaţia”.

Potrivit datelor publicate de Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului (OIV), România a înregistrat în 2016 o producţie de vin de 3,3 milioane de hectolitri, în scădere cu 8% faţă de 2015. Acest rezultat plasează România pe locul al 13- lea în rândul celor mai mari producători de vin de la nivel mondial.