GORJ: Turiștii nu mai au voie să atingă de operele lui Brâncuși

Din 15 mai, la Târgu-Jiu intră în vigoare hotărârea de Consiliu Local care interzice atingerea operelor lui Brâncuși, aflate în aer liber.

Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana Infinitului sunt monumente de patrimoniu care, de-a lungul timpului, au fost vandalizate de turiști.

Ca să preîntâmpine distrugerea lor, consilierii locali din Târgu-Jiu au decis, cu avizul Ministerului Culturii, ca vizitatorii să nu se mai apropie de ele decât până la câțiva metri- transmite corespondentul Europa FM, Gabriela Mladin.

Măsura instituită de consilieri pentru a evita actele de vandalism asupra operelor a fost votată în urmă cu aproiape 2 săptămâni și intră în vigoare din 15 mai.

În cadrul documentului se prevede că este interzis accesul pe Aleea Scaunelor a bicicliştilor, persoanelor însoţite de animale şi a celor care se deplasează cu role, dar și a vehiculelor cu sau fără motor, în afară de cele care se ocupă de salubrizare.

Potrivit Hotărârii de Consiliu Local amenda pentru cei care încalcă prevederile este între 500 şi 2.500 de lei. Poliţia Locală va pune în aplicare decizia, care numai în ultimul an a aplicat 70 de amenzi turiștilor care au încarcat să distrugă operele.

Tot decizia prevede ca turiştii să nu poate atinge sub nicio formă operele din piatră sau bronz din parcurile din Târgu-Jiu, stabilindu-se și un perimetru de 3 metri. Este vorba de Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului, Masa Tăcerii şi Coloana Fără Sfârşit.

În ultima lună, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj a deschid două dosare penale pentru distrugere, după ce două fete şi-au scrijelit numele pe modulul de bază al Coloanei Fără Sfârşit.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS