Confidenţialitate

Google: Patru români din 10 nu știu să folosească deloc un computer

Patru români din zece nu știu să folosească deloc un computer si să utilizeze internetul, anunță Google România.

În aceste condiții, România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană atunci când vine vorba de competențele digitale.

Paradoxul este că țara noastră se situează pe primele locuri în lume atunci când vine vorba de viteza internetului.

Datele Comisiei Europene arată că în viitorul apropiat, 90% dintre locurile de muncă vor necesita cunoștințe digitale. De exemplu, până în 2020, peste 800 de mii de joburi vor fi neacoperite din această cauză.

Doar 16% dintre români au cunoștințe digitale de bază, în timp ce media în UE este de 30 de procente. Doar 8% dintre români au cunoștințe suficient de solide pentru a face faţă într-un mediu competitiv.

Așadar, stăm prost la capitolul cunoștințe digitale, însă suntem fruntași în privința vitezei internetului.

Senatorul american Bernie Sanders, participant în cursa pentru desemnarea candidatului Democrat la alegerile prezidențiale din Statele Unite, declara în martie că ”oamenii din București, România, au o viteză mai mare la internet decât majoritatea celor din SUA. Acest lucru este inacceptabil”.

Șeful Google România Dan Bulucea afirmă că viteza nu este suficientă. ”Există o Românie high-tech, mai ales în marile oraşe, dar şi o altă Românie, care a rămas în urmă.”

Google a lansat Atelierului Digital, o platformă online care îşi propune creşterea competenţelor digitale pentru cel puţin 30.000 de studenţi în toată țara. Aceștia vor avea acces la cursuri video gratuite, pe o gamă mai mare de domenii.

Google a anunţat că vrea să ofere cursuri de gratuite de pregătire în domeniul digital pentru două milioane de europeni până în 2017. Compania va investi 42 milioane de euro în Europa pentru creşterea competenţelor digitale.