Gibraltarul, motiv de tensiune între Spania și Marea Britanie

Marea Britanie trimite nave de război pentru exerciții în Mediterana în contextul tensiunilor diplomatice cu Spania pe tema Gibraltarului. Londra susține, totuși, că manevrele erau programate de multă vreme, și sunt unele de rutină.

Insula Gibraltar a fost cedată de către spanioli britanicilor în urmă cu 3 secole, pentru a le permite acestora din urmă să dețină controlul asupra strâmtorii care unește Mediterana de Oceanul Atlantic.

Pe vremea aceea, între cele două puteri existau mari rivalități. Până anul acesta, spiritele au fost calme.

În posesia Londrei se află doar insula stâncoasă, nu și apele care o înconjoară, ceea ce le-a permis spaniolilor pescuitul comercial.

Pentru a pertuba această activitate, luna trecută, autoritățile din Gibraltar au aruncat zeci de blocuri de beton în mare, stârnind furia Madridului.

Din cauza acestui recif artificial, s-au format cozi lungi de aşteptare la frontieră, iar Gibraltarul afirmă că spaniolii şi-au multiplicat controlele vamale drept represalii.

Marea Britanie trimite acum 4 nave de război pentru a participa la exerciții pregătite în Mediterana.

Vasele vor trece apoi prin Marea Roşie şi Oceanul Indian spre Golf, unde au programate alte exerciţii cu ţări partenere din această parte a globului.