Ghidul online privind aplicarea Legii antifumat

Guvernul a publicat Ghidul online privind aplicarea Legii antifumat. Documentul enumeră locurile în care se va mai putea fuma. Astfel, cei care își vor aprinde o țigară la ei acasă, în curți, pe balcoane sau terase, în chioşcuri cu mai puțin de doi pereți, precum și la evenimente personale în corturi sau pavilioane nu vor fi amendați. Se va putea fuma în continuare și pe peroane, refugii sau staţii de autobuz dacă sunt deschise. La fel și în parcuri, dar nu la locurile de joacă pentru copii.

Cei care vor încălca legea vor fi amendați de polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de frontieră și de inspectori de muncă. Dacă legea antifumat va fi respectată sau nu se va vedea în cadrul controalelor de rutină ale autorităților. Polițiștii vor putea cere camerele de supraveghere video din localuri pentru a vedea dacă s-a fumat în interior și vor putea folosi aparate care măsoară reziduurile din fumul de tutun.

Pe de altă parte, patronii de localuri vor fi obligați să desemneze o persoană responsabilă cu aplicarea legii. În plus, vor afișa numărul la care clienții pot suna dacă cineva își aprinde o țigară în interior. Sesizările nu vor fi făcute la numărul 112, întrucât nu vorbim despre cazuri de urgenţă.

În ceea ce privește sancțiunile, persoanele fizice riscă amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei, iar persoanele juridice aflate la prima abatere vor fi amendate cu 5.000 de lei. La a treia abatere, amenda ajunge la 15.000 de lei, iar localul va fi închis.

Un angajat poate fi sancționat că fumează într-un spațiu închis de la locul de muncă de către angajator. Sancțiunile merg de la avertisment scris la reducerea salariului ori chiar desfacerea contractului de muncă, caz în care e nevoie de efectuarea unei cercetări disciplinare.

Cel mai recent Eurobarometru arată că 28% dintre români fumau în primăvara anului trecut. Un nou studiu făcut public de IRES în februarie relevă însă că 79% susţin legea antifumat.

 

http://gov.ro/ro/stiri/ghid-privind-implementarea-legii-nr-15-2016-pentru-prevenirea-i-combaterea-consumului-produselor-din-tutun1458135786

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS