Ghid de călătorie pentru românii care merg în Brazilia, la Jocurile Olimpice

Ministerul Afacerilor Externe a elaborat o listă cu sfaturi. Între acestea, MAE insistă asupra măsurilor ce trebuie luate pentru a preveni infectarea cu virusul Zika.

Pe de altă parte, în ghidul elaborat de Ministerul de Externe se precizează că la Rio de Janeiro este interzis fumatul în toate spaţiile publice şi în anumite zone de pe plajă şi faleză, în special în faţa hotelurilor mari de 4-5 stele care au plaje private.

MAE recomandă românilor care merg în Brazilia să evite schimbul valutar în stradă sau în alte locuri neautorizate.

Mai mult, să nu cumpere bilete de acces la competiţii sportive, existând deja numeroase plângeri privind achiziţionarea unor bilete falsificate. De asemenea, să nu meargă cu bagaje voluminoase, cu mâncare sau alcool, pe terenurile de sport.

Ministerul mai anunţă că în zilele de 5, 18 şi 22 august, băncile şi instituţiile financiare vor fi închise şi nu se vor efectua operaţiuni la ghişeu.

Pe de altă parte, potrivit MAE, principalul factor de risc în Brazilia nu este terorismul, ci nivelul criminalităţii. Ministerul atrage atenția asupra deselor atacuri armate la ieşirea din bănci sau la retragerea banilor de la casele de bani.

În ceea ce priveşte sistemul sanitar, MAE recomandă ”cu insistenţă” încheierea unei asigurări de călătorie, medicală şi de viaţă, precum şi vaccinarea împotriva febrei galbene şi malariei. În bagaj, călătorii ar trebui să-și pună și câteva medicamente.

Se recomandă și măsuri de protecţie personale împotriva înţepăturii ţânţarilor care transmit virusul Zika: haine deschise la culoare cu mâneci lungi, pantaloni lungi, cazare în camere cu aer condiţionat sau cu plase pentru ţânţari.

Startul Jocurilor Olimpice se dă vinerea aceasta.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS