Confidenţialitate

Germania și UE critică sancțiunile impuse de Trump entităților implicate în construcția Nord Stream 2

Uniunea Europeană, Germania și Rusia au reacționat în urma sancțiunilor impuse de Donald Trump țărilor și companiilor implicate în construcția gazoductului Nord Stream 2, care va ajuta Rusia să crească exporturile de gaze către vestul Europei, în special către Germania.

Invitat la televiziunea publică germană, ministrul de Finanțe Olaf Schoolz a spus că ”Washingtonul intervine grav în afacerile interne ale Germaniei şi ale Europei”.

”Întreprinderilor care participă la construirea gazoductului le revine să ia viitoarele decizii”, a mai adăugat acesta.

Un purtător de cuvânt al Uniunii Europene a declarat că “UE se opune impunerii de sancţiuni unor întreprinderi europene care desfăşoară activităţi legale”.

Ministerul rus de Externe a transmis prin intermediul purtătorului de cuvânt că “SUA promovează o ideologie care inhibă competiția globală. În curând vor cere să nu mai respirăm”.

Compania elveţiană Allseas, implicată în secțiunea offshore a gazoductului, a anunţat deja că suspendă lucrările. Precizează că așteaptă “clarificări de reglementare, tehnice şi de mediu”.

Donald Trump spune despre proiectul care va costa 11 miliarde de dolari că “va transforma Germania într-un ostatic al Rusiei”.

Conducta de gaz, lungă de 1.225 km și finalizată în proporție de aproximativ 80%, trece pe sub Marea Baltică. Sancțiunile prevăd, printre altele, anularea vizelor către SUA pentru toți cei care contribuie la construcția conductei, dar și blocarea proprietăților pe care aceștia le dețin în SUA.

Administrația americană urmează să comunice în următoarele 60 de zile numele entităților şi persoanelor vizate. Acestea au apoi 30 de zile la dispoziție să oprească activitatea în cadrul proiectului.

(sursă foto: nord-stream2.com)