Germania nu a virat şi nu va vira despăgubiri de război Poloniei, anunţă Berlinul

Germania nu a virat despăgubiri de război Poloniei, acest subiect fiind rezolvat “din 1953”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Guvernului german, după ce Varşovia a anunţat că ar putea reclama Berlinul, relatează AFP.

„Din punct de vedere al Guvernului federal, nu există nici un motiv pentru a pune sub semnul întrebării validitatea juridică a renunţăriii la despăgubiri din 1953. De atunci, pentru noi, această chestiune este, cu siguranţă, rezolvată din punct de vedere legal şi politic”, a declarat purtătorul de cuvânt Steffen Seibert.

El a subliniat că Varşovia a “confirmat (că renunţă la despăgubiri – n.r.) în mai multe rânduri, în special în 1970 şi în 2004”.

Guvernul polonez contestă validitatea renunţării la cereri, estimând că Varşovia, atunci membru al blocului comunist, acţiona sub presiunea URSS.

Premierul polonez Beata Szydlo, membră a formaţiunii conservatoare PiS, a declarat joi că ţara sa are “dreptul” la despăgubiri, dar că nu a fost luată deocamdată “decizia politică” de a le cere.

Relansarea acestui subiect vine după ce liderul PiiS, Jaroslaw Kaczynski, a acuzat Germania că îşi respinge responsabilitatea pentru cel de-al Doilea Război Mondial.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS