Germania: Microsoft se foloseşte de Windows 8 pentru spionaj

Utilizatorul nu poate vedea procesul

Guvernul german avertizează că Microsoft se foloseşte de Windows 8 pentru a-şi spiona utilizatorii, iar agenţia americana NSA poate accesa astfel de date.

Informaţiile au fost obţinute de publicaţia germană ‘Die Zeit’ de la Biroul Federal pentru Securitatea Informaţiei.

Business Insider prezintă informaţii furnizate de experţi în IT din Germania cu privire la modul în care Microsoft se foloseşte de cel mai nou sistem de operare al său pentru a obţine acces la computerele utilizatorilor. Microsoft ar implementat în sistemul de operare o poartă de acces, iar cheia este foarte posibil să o aibă şi NSA, agenţia de informaţii americană care apare in multe cazuri de spionaj dezvăluite în ultimele luni.

Initial, sistemul verifica securitatea computerului şi dacă sunt instalate aplicaţii piratate. Daca identifica viruşi sau produse copiate ilegal, întrerupea rularea acestora pe computer.

Prin noua versiune Windows 8, utilizatorul nu mai poate interveni, iar Microsoft decide care programe au voie să ruleze şi care nu; utilizatorul nu poate vedea procesul, nici nu află că nu mai are control deplin asupra computerului său.

Elementul de bază este un cip pentru monitorizare, iar Windows 8 e sistemul de operare creat special pentru acesta.

Guvernul german a încercat să schimbe lucrurile pe care le poate face acest cip, dar i-a fost refuzată cererea. Totuşi, într-unul din documente se menţionează că NSA a fost de acord cu aceste prevederi.