Confidenţialitate

Germania: Marș de protest la Hanau, în urma atacului de joi

Mii de persoane au ieșit pe străzile din Hanau și au cerut guvernului german să ia măsuri împotriva rasismului și a grupurilor extremiste de dreapta, potrivit Deutsche Welle.

Protestatarii au avut pancarte cu mesaje prin care au criticat retorica și acțiunile rasiste.

Poliția a raportat că aproape 3.000 de oameni au participat la manifestația din orașul german aflat la 25 de kilometri est de Frankfurt.

Protestatarii s-au adunat mai întâi Freiheitsplatz, care s-ar traduce Piața Libertății, din centru orașului pentru a comemora victimele atacurilor de miercuri.

Apoi au mers prin oraș, în cele două locuri unde au fost împușcate victimele. Pe o pancartă mare scria „Uniți împotriva rasismului și fascismului”.

Bannerele oamenilor erau inscripționate cu diverse mesaje precum „Rasismul ucide”, „Drepturile omului, nu ale extremiștilor de dreapta” sau „Înăspriți acțiunile anti-fasciste”. Unele persoane țineau în mâini poze ale victimelor.

Corespondentul Deutsche Welle, Kate Brady, a spus că oamenii care au protestat împotriva xenofobiei și retoricii radicaliste de dreapta descriu perfect imaginea Hanau, o mulțime diversificată, de toate vârstele, etniile și culturile.

Nouă oameni au fost ucişi joi în două atacuri armate în două localuri din oraşul german Hanau. Ulterior, atacatorul şi mama sa au fost găsiţi morţi în propria locuință. Printre victime se numără și un român, un tânăr în vârstă de 23 de ani.