Confidenţialitate

Germania: Mai multe companii vor testa săptămâna de lucru de 4 zile. „Vis nerealist”, consideră economiștii | AUDIO

Mai multe companii din Germania vor testa săptămâna de lucru de 4 zile. Firmele caută astfel să crească productivitatea angajaților. Totuși economia Germaniei traversează o perioadă dificilă, iar numeroși patroni și economiști spun că o astfel de săptămână de lucru “ar avea rezultate economice dezastruoase”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Începând de anul viitor, aproape 50 de companii de diferite mărimi şi sectoare ar urma să testeze, timp de 6 luni, o reducerea programului de lucru la acelaşi salariu. Obiectivul fiind evitarea unei scăderi a productivităţii.

Sunt mai multe companii din economia germană care au făcut deja acest pas

Fondatorul unei companii care produce maşini și unelte la Hamburg, spune că a introdus săptămâna de lucru de 38 de ore încă de la finele lui 2022, pentru a permite angajaţilor săi care fac naveta să facă economii de combustibil şi bani.

În timp ce în Belgia angajaţii au dreptul de a cere introducerea săptămânii de lucru de patru zile, încă de la finele lui 2022, în Germania legea permite angajaţilor şi angajatorilor să cadă singuri de acord cu privire la programul de lucru, care poate ajunge până la maxim 48 de ore pe săptămână.

Ce spun economiștii despre săptămâna de lucru de 4 zile

Totuși, săptămâna de lucru de patru zile este “un vis nerealist”, consideră unii economiști care estimează rezultate economice într-o perioadă în care Germania este în preagul unei recesiuni.

Potrivit unui studiu, 8 din 10 germani susţin trecerea la săptămâna de lucru de 4 zile.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Banca Mondială: Războiul din Orientul Mijlociu ar putea cauza o creștere prea mare a prețului petrolului