Ambasadorul german a prezentat prioritățile Berlinului, după preluarea președinției rotative a UE

Germania a preluat formal președinția rotativă a Uniunii Europene și în România.

La un eveniment organizat în vineri dimineață de reprezentanța Comisiei Europene de la noi din țară, ambasadorul german a prezentat prioritățile țării sale în următoarele 6 luni.

Una dintre misiunile Germaniei în perioada în care deține președinția rotativă a Uniunii Europene este să conducă negocierile privind bugetul multianual al blocului comunitar și să impună un fond de recuperare în urma crizei coronavirusului de cel puțin 800 de miliarde de euro.

Se confruntă cu reticența țărilor din nordul Europei, Danemarca, Suedia sau Austria, mai puțin afectate de răspândirea coronavirusului.

În relația cu România, una dintre problemele presante este situația muncitorilor sezonieri. Ambasadorul german la București, Cord Meier-Klodt, a dat asigurări că în țara sa se fac mai multe controale pentru a se asigura că românilor care muncesc acolo le sunt respectate drepturile.

Am subestimat implicațiile prezenței muncitorilor sezonieri în Germnaia în timpul pandemiei și învățăm din greseșeli. Cu tot respectul pentru victime, dacă ajungem la un sistem mai bun pentru muncitori, înseamnă că am reușit să scoate ceva bun dintr-o situație grea.

Parlamentul European a adoptat o rezoluție pentru protejarea muncitorilor sezonieri, iar acum este așteptat un set de reguli de la Executivul de la Bruxelles pentru a vedea cum trebuie pusă în practică această rezoluție.

Amintim, mii de muncitori români plecați la muncă în fermele de sparanghel sau în abatoarele din Germania au fost confirmați pozitivi de la începutul pandemiei de Covid 19.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Sonia Teodoriu
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS