Confidenţialitate

Gelu Duminică, la Deșteptarea României: Închipuie-ți ce ar fi fost în mentalul colectiv dacă Dincă de la Caracal sau tipul de la Onești erau de etnie romă AUDIO

Oamenii trebuie judecați pentru faptele lor, nu în funcție de etnie, spune, la Europa FM, sociologul Gelu Duminică, membru al comunității rome, un exemplu care contrazice prejudecățile legate de romi.

70% dintre români declară că nu au încredere în romi și 40% dintre ei se gândesc la o infracțiune când aud cuvântul “rom”. Totuși, doar 2% dintre romi trăiesc din furturi sau cerșetorie, potrivit datelor citate de sociologul Gelu Duminică.

Invitat în dezbaterea Deșteptarea României, Gelu Duminică a intrat în dialog cu ascultătorii Europa FM. Prima intervenție a fost a unui ascultător convins că romii sunt, prin definiție, infractori.

Adrian: Marea lor majoritate, aș spune eu 80%, sunt cei care produc foarte multe infracțiuni.

Gelu Duminică: Îmi dați și mie, vă rog, sursa acestei informații?

Adrian: Nu, am spus “din punctul meu de vedere”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Gelu Duminică:

– Dincă, de la Caracal, era de etnie romă? Tipa care a intrat în doi copii cu mașina pe Andronache, cu 107 la oră și beată cui, era romă? Tipul de la Onești care a sechestrat doi oameni în casă și i-a omorât era de etnie romă?

– Nu.

– Copiii ăia doi de pe Andronache erau romi. Nimeni nu a vorbit despre ei. Acuma, închipuie-ți ce s-ar fi întâmplat în mentalul colectiv dacă agresorii despre care am vorbit erau de etnie romă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Gelu Duminică susține că doar o mică parte a comunității rome (2%) trăiește din infracțiuni, mai mult de jumătate (60%), fiind oameni muncitori, care lucrează cu contract. Dar exemplele negative se bucură de mai multă mediatizare.

Europa FM a lansat campania Deșteptarea României pentru a aborda, în dialog cu ascultătorii, cele mai importante teme ale societății. Prima lună a campaniei a fost dedicată Educației și nevoiei de reformă în școala românescă. Luna martie este dedicată inegalităților din societate (rolul femeii, violența domestică, marginalizarea romilor).

Următoarea ediție a dezbaterilor Deșteptarea României are loc vineri, 26 martie, de la ora 13.15.

Cum poți scăpa de sărăcie în România? Ce șanse ai dacă te-ai născut sărac? Și cine trebuie să îndrepte asta: statul sau oamenii?

Te așteptăm cu mesaje pe Whatsapp și vineri, la 13.15, în direct prin telefon, la Deșteptarea României, cu activistul civic Valeriu Nicolae și Cătălin Striblea.