Confidenţialitate

Garda de onoare, de la Alexandru Ioan Cuza la NATO

reportaj de Anca Grădinaru

V-aţi întrebat vreodată care este prima impresie pe care și-o face un președinte străin despre România? Dacă nu, vă spunem noi: cea pe care i-o oferă militarii care îi dau onorul.

Ei sunt cei care îi arată oricărui președinte, premier sau rege care ne calcă pământul câtă importanță îi acordă România lui dar și țării din care vine.
Regimentul 30 Garda Mihai Viteazul este una dintre cele mai vechi unități militare ale României moderne. Anul acesta împlinește 155 de ani.

Dincolo de ceea ce vede lumea la ceremonii sau la parada de 1 Decembrie, se ascund mii de ore de muncă. Regulamentul spune că un militar din garda de onoare trebuie să facă față oricând și unei misiuni de luptă, reală, și unei ceremonii la care trebuie să stea nemișcat chiar și câte cinci ore. Pentru că atâta vreme cât este într-o asemenea misiune, militarul din Regimentul Gardă Protocol nu are voie nici să se miște, nici să zâmbească și nici măcar să intervină în cazul în care cuiva din fața lui i se face rău sau se împiedică.

Anca Grădinaru a stat de vorbă cu cel mai vechi comandant al Regimentului 30 Garda Mihai Viteazul dar și cu unele dintre cele mai noi membre ale unității de protocol a Armatei României.

 

[soundcloud width=”500″ height=”100″ id=”https://soundcloud.com/europafmromania/garda-de-onoare-de-la-alexandru-ioan-cuza-la-nato”]