Confidenţialitate

Garda de Mediu a amendat depozitul Măldărești cu 480.000 de lei

În ultimii doi ani, Garda Națională de Mediu (GNM) a dat amenzi în valoare de 480.000 de lei, a făcut sesizări penale și a emis solicitări de închidere a depozitului Măldărești, din județul Vâlcea, se arată într-un comunicat al instituției, emis miercuri.

“În perioada 2016-2017, GNM a efectuat 17 acțiuni de control la depozitul de deșeuri Măldărești, în urma cărora au fost dispuse 23 de măsuri: șapte sancțiuni contravenționale, în valoare de 480.000 lei, două sesizări penale, una pentru poluarea pârâului Goruneț și una pentru depozitări de deșeuri menajere direct pe sol, și trei solicitări de închidere a depozitului”, au arătat comisarii Gărzii de Mediu.

Potrivit acestora, au fost și cazuri când s-a refuzat accesul comisarilor GNM pe spațiul depozitului, motiv pentru care acesta a fost amendat și s-a apelat la ordonanță președințială pentru a putea intra.

“Urmare a poluării continue și a unui incendiu care a izbucnit în incinta depozitului, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, împreună cu Bogdan Trif, comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, s-au deplasat la fața locului, instituindu-se Comitetul pentru Situații de Urgență. S-a luat decizia imediată ca, prin Hotărâre de Guvern, să se aloce sumele necesare stingerii incendiului. Guvernul deja a alocat banii, aceștia fiind direcționați către Primăria Măldărăști”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanții Gărzii de Mediu au adăugat că depozitul a deținut autorizație de mediu eliberată de Agenția pentru Protecția Mediului Vâlcea.

În data de 16 iulie 2017, autorizația de funcționare a expirat, moment în care Garda de Mediu a interzis imediat depozitarea deșeurilor.

Atât Garda Națională de Mediu, cât și echipajele ISU Vâlcea vor continua monitorizarea zilnică a depozitului, până la stingerea incendiului, potrivit comunicatului.

La sfârșitul lunii august, un incendiu a izbucnit la groapa de gunoi din Măldărești, iar pompierii au acționat permanent pentru stingerea lui.

Acțiunile sunt dificile deoarece incendiul se manifestă mocnit, la straturile din adâncime, fiind întreținut de gazele degajate în urma degradării deșeurilor menajere.