Galațiul renunță la sistemul centralizat de termoficare

Consiliul local Galați a votat astăzi, într-o ședință extraordinară, renunţarea la sistemul centralizat de termoficare.

Mai exact, renunţarea la serviciile furnizate de Electrocentrale şi Calorgal.

Gălăţenii vor fi nevoiţi să găsească în scurt timp o altă variantă pentru asigurarea apei calde şi o soluţie pentru încălzirea locuinţelor începând cu iarna viitoare.

Decizia vine după aproape jumătate se secol în care a sistemul comun de încălzire a produs pierderi de sute de milioane de euro.

Abonații vor beneficia de ajutoare de la primărie pentru a-și cumpăra sisteme alternative individuale de încălzire și producere a apei calde.

Potrivit evidențelor Primăriei Galați, în momentul de față sunt branșate la sistemul centralizat de termoficare circa 35.000 de apartamente, în care locuiesc în jur de 120.000 de oameni.

Nu toți vor primi însă ajutor de la bugetul local pentru a-și cumpăra centrale de apartament.

Consiliul Local va decide, tot prin vot, suma pe care o va primi fiecare apartament racordat la sistem, dar și criteriile de acordare a ajutoarelor financiare de la buget.

Primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, cel care a și inițiat demersurile pentru renunțarea la sistemul centralizat, propune Consiliului Local ca ajutoarele să meargă doar către abonații care, la 31 martie 2017, nu au datorii la întreținere.

Dacă acest criteriu va fi aprobat de consilieri, doar aproximativ 10.000 dintre actualii abonați vor primi bani de la buget pentru centrale.

Mai trebuie spus că, odată pecetluită soarta sistemului centralizat de termoficare, Galațiul va avea aproape 900 de șomeri în plus, de la societățile de producție și distribuție a agentului termic.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS