Confidenţialitate

GALAȚI: Trei milioane de euro pentru restaurarea unui monument istoric unic în estul Europei

Singurul monument istoric din Moldova atestat în secolele II-III după Hristos va fi inclus în circuitul turistic național. Este vorba despre situl arheologic de la Tirighina-Barboși, care cuprinde vestigii ale unui castru roman, un castellum de pământ și altele.

Primăria Galați a scos la licitație un contract în valoare de aproape trei milioane de euro și așteaptă oferte până în 20 februarie de la firmele interesate să pună în valoare complexul arheologic situat la ieșirea din orașul Galați.

Finanțarea lucrării se va face cu fonduri europene obținute de Primărie, după ce specialiștii au făcut descoperiri importante în perimetrul sitului arheologic. Conform planului, zona va fi pusă în valoare pentru a fi inclusă în circuitul turistic.

„Este un proiect pentru care ne-am luptat foarte mult. Noi încercăm cu fonduri europene să-l ducem la bun sfârșit. Descoperirile arheologice din interior ne obligă să procedăm astfel. Vom include situl în circuitul turistic, va deveni un punct de reper pentru zona în care ne aflăm”, a declarat primarul orașului Galați, Ionuț Pucheanu.

Monumentul, care reprezintă o clădire unică în estul Europei, va fi restaurat pentru a fi vizitat, iar în zonă vor fi construite o alee de acces, o parcare, un muzeu și un amfiteatru pentru evenimente în aer liber.

Situl arheologic de la Tirighina-Barboși conține un castru roman de la începutul primului mileniu construit peste o veche așezare dacică. Obiectivul este singurul monument istoric din Moldova atestat în secolele II-III după Hristos. Totodată, este singurul monument de importanță națională din județul Galați.

În plus, situl este așezat peste o rezervație paleontologică de fosile de moluște vechi de 400.000 de ani.