Confidenţialitate

Galați: Patronatul și sindicatele de la ArcelorMittal au ajuns la un acord

S-a semnat contractul colectiv de muncă la ArcelorMittal Galați.

Patronatul și sindicatele au ajuns la un acord, astăzi, în ultima zi de negocieri, după ce ambele părți au făcut concesii în ceea ce privește creșterile de salarii și sporuri – după cum transmite corespondenta Europa FM, Emanuela Turcu.

Negociatorii ArcelorMittal Galați au făcut un pas înapoi în ceea ce privește valabilitatea noului contract colectiv de muncă și au acceptat ca documentul să fie în vigoare doar 1 an în loc de 2.

Apoi, au acceptat o creștere a salariilor cu 15% și a valorii tichetelor de masă cu 58%.

În plus, au mai fost de acord cu solicitarea sindicatelor ca sporul de condiții grele să nu fie introdus în salariul de bază.

În cifre, reprezentanții muncitorilor au fost de acord ca lefurile să le crească cu doar 200 de lei brut, față de 350 de lei cât ceruseră, iar primele să se majoreze cu 100 de lei fiecare, față de 40 de lei, cât oferea inițial patronatul.

Creșterea de 200 de lei la salariu este valabilă doar pentru muncitori, personalul TESA va beneficia de lefuri majorate doar cu 50 de lei brut.

De menționat este faptul că sute de muncitori din combinat au protestat de mai multe ori, în ultimele două săptămâni, nemulțumiți de modul în care decurgeau negocierile pentru contractul colectiv de muncă și de oferta salarială a patronatului.