GALAȚI: Noi proteste la ArcelorMittal

Cel puțin 400 de muncitori s-au adunat în fața clădirii administrative, nemulțumiți de salarii și de negocierile pentru contractul colectiv de muncă.

Numărul protestatarilor crește de la o oră la alta, transmite corespondentul Europa FM, Emanuela Turcu.

Protestatarii adunați la Turn sunt nemulțumiți de oferta salarială avansată de patronat la negocierile pentru contractul colectiv de muncă.
Voci din rândul muncitorilor și-au exprimat nemulțumirea și față de liderii de sindicat trimiși la negocierile cu reprezentanții ArcelorMittal.
Muncitorii se tem că liderii de sindicat au căzut la pace cu administrația combinatului și vor accepta oferta salarială propusă de patronat.
Negociatorii ArcelorMittal au propus o creștere a lefurilor cu 50 de lei și o majorare a primelor cu 40 de lei fiecare, în timp ce muncitorii cer salarii mai mari cu cel puțin 20%, sporuri mai mari și creșterea valorii tichetelor de masă.
Tensiunile mocnite din combinat au răbufnit săptămâna trecută, când aproximativ 700 de muncitori au spart câteva geamuri ale clădirii administrative și au forțat intrarea în Turn, unde sunt birourile directorilor companiei.
Reprezentanții companiei au declarat – potrivit unui comunicat de presă – că ArcelorMittal Galați își menține angajamentul de a îmbunătăți situația socială a angajaților , dar pe fundamentul asigurării viitorului combinatului. Discuțiile trebuie să continue – spun ei –  în cadrul legal.
”Împreună, am trecut prin 8 ani consecutivi cu pierderi, susținuți de compania-mamă prin investiții fără precedent, atât în oameni cât și în tehnologie. Combinatul se află acum pe drumul cel bun și aproape de o revenire, mulțumită eforturilor tuturor. Nu ar trebui să punem în pericol ceea ce am realizat cu toții.
În ansamblu, propunerea noastră actuală de creștere a veniturilor este cu până la 9% peste rata inflației de anul trecut, care a fost de 3%, adică în total 12% – pentru cele mai mici salarii.
Ne bazăm pe responsabilitatea și înțelepciunea colegilor noștri, care înțeleg că orice escaladare nedorită, ilegală sau violentă a situației nu poate aduce mai multe resurse pentru creșterea salariilor și că asemenea situații trebuie abordate prin măsuri legale” – se menționează în comunicat.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS