Confidenţialitate

Galați: La Izvoarele se montează cel mai modern sistem de senzori de monitorizare a cutremurelor

La Izvoarele, satul gălățean zguduit de peste 300 de cutremure într-o singură lună, se montează cel mai modern sistem de senzori de monitorizare a seismelor.

E vorba despre 3 senzori, care vor transmite cercetărilor de la Institutul de Fizica Pământului date despre cutremurele de suprafață.

Este primul sistem de acest fel din România. Senzorii costă 200.000 de euro, investiția e făcută de INFP – transmite corespondentul Europa FM la Galați, Emanuela Turcu.

Satul Izvoarele nu a fost ales întâmplător de cercetătorii Institutului de Fizica Pământului pentru amplasarea sistemului modern de senzori.

În 2013, timp de o lună, la Izvoarele s-au produs peste 300 de cutremure de suprafață, cu magnitudini cuprinse între 2 și 3,9 grade pe scara Richter și adâncimi între 1 și 5 kilometri.

Mișcările tectonice de la Izvoarele s-au reactivat anul următor, însă au fost înregistrate doar câteva cutremure. Nimeni nu a putut stabili cu precizie, nici până azi, cauza seismelor de la Izvoarele.

Tocmai de aceea, prima cercetare amănunțită a cutremurelor de suprafață din România se face în această zonă.

Pe dealurile de la Izvoarele se montează trei senzori seismici în foraj, la 60 de metri adâncime și la opt kilometri distanță unul față de celălalt. Este un sistem de ultimă generație, folosit atât în Statele Unite ale Americii, cât și în Japonia.

Senzorii sunt capabili să măsoare cutremurele imposibil de sesizat în acest moment, dar extrem de importante. Toate datele strânse de la senzorii care au costat 200.000 de euro vor fi studiate amănunțit de cercetători.

Satul Izvoarele se află la confluența a trei falii tectonice mari și foarte active.