Gadget news: Cercetătorii spanioli au creat o “limbă electronică” ce distinge între sortimente de bere

O echipă de cercetători spanioli a creat o “limbă electronică” care distinge cu acuratețe între patru sortimente de bere lager.

Dispozitivul are la bază o varietate de senzori care reacționează la compușii electrochimici din bere pentru a prezice indexul de culoare al sortimentului și concentrația sa de alcool.

Noul dispozitiv contribuie astfel la eforturile de realizare a unui robot înzestrat cu simțul gustului și mirosului și la îmbunățătirea controlului calității în industria alimentară.

O aplicație potențială a acestei “limbi electronice” stă în detectarea mai eficientă a caracterului distinctiv al băuturilor, a declarat Manuel del Valle, profesor de chimie la Universitatea Autonomă din Barcelona, Spania.

În prezent, este nevoie de un expert pentru a testa fiecare sticlă de bere înainte de a părăsi fabrica.

“Însă experții nu lucrează la 3 dimineața sau duminica”, explica del Valle.

Senzorii electronici ar putea prelua munca experților și continuă verificarea sticlelor de bere atunci când producătorii dorm. Pe de altă parte, “oamenii sunt în continuare mai buni”, a declarat Maria Luz Rodriguez-Mendez, profesor de chimie anorganică la Universitatea din Valladolid și co-autor al studiului, publicat luna trecută în Journal of Food Engineering (Jurnalul de Inginerie Alimentară).

Foto: MorgueFile.com