Gadget news: Brăţara care se transformă într-un veritabil colac de salvare pentru cei care sunt pe punctul de a se îneca

Am mai vorbit despre tehnologia purtabilă – gadgeturi care ne monitorizează starea de sănătate, activitatea fizică, sau care ne ajută să ne adaptăm mai uşor condiţiilor de mediu.

Un nou exemplu, azi, o idee excepţională, simplu de folosit şi care ar putea salva sute de mii de vieţi anual.

Este vorba despre o brăţară care se poate transforma în baliză plutitoare – într-un veritabil colac de salvare pentru cei care sunt pe punctul de a se îneca.

Se numeşte Kingii – este numele unei şopârle care se înfoaie brusc când se simte ameninţată.

Kingii este o brăţară pe care o pui la încheietură când intri în apă. E puţin mai mare decât un pachet de ţigări şi, dacă eşti în pericol, poţi apăsa un buton şi ea se transformă în mai puţin de o secundă într-o pernă umplută cu aer.

E ca un soi de airbag pentru apă. Dispozitivul e prevăzut şi cu un fluier, în care să sufli dacă ai nevoie de ajutor. Perna te trage de mână la suprafaţă, o poţi lua în braţe şi astfel îţi poţi ţine capul deasupra apei. Rămâne flotabilă 48 de ore.

Cum se umflă perna? Mai ţineţi minte cartuşele cu bioxid de carbon pentru sifoane? Exact ăsta e principiul şi în cazul acestui gadget – o capsulă reutilizabilă care e percutată la nevoie şi umflă instantaneu perna. Cât de simplu?

Inventatorul spune că a început să se gândească la un dispozitiv de acest gen după ce un bun prieten de-al lui a murit înecat. I s-a părut o moarte teribil de nedreaptă şi s-a gândit ce s-ar putea face pentru oamenii care ajung în pericol de înec.

Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste 370.000 de oameni mor anual înecaţi. Kingii ar fi salvarea multora dintre ei.

Inventatorul a lansat o campanie de strângere de fonduri pe Indiegogo pentru a-şi pune în practică ideea. A cerut 65.000 de dolari. În 6 zile, a strâns 435.000 de dolari.

https://www.indiegogo.com/projects/kingii-the-new-standard-in-water-safety#/story