Confidenţialitate

Gabriela Sîrbu, despre harta produselor tradiționale românești „Via Profi”: O punte între producătorii mici din rural care pot oferi produse naturale și autentice consumatorilor din urban | VIDEO

„România în Direct” a emis azi direct de la Timișoara, Capitala Europeană a Culturii în 2023. Azi s-a vorbit la Europa FM despre produsele tradiționale românești și locurile în care le poți găsi, mai ales că urmează perioada vacanțelor și mulți dintre noi vom alege destinații românești. Așadar, Cătălin Striblea și invitata lui – Gabriela Sîrbu, Director de Sustenabilitate la Profi și coordonatoarea programului „Via Profi” – au prezentat harta produselor tradiționale românești. Harta se numește chiar așa: Via Profi și o poți găsi aici.

Gabriela Sîrbu povestește la Europa FM că harta cu produse tradiționale „Via Profi” a luat naștere din necesitatea de a conecta nevoile și dorințele alimentare ale mediului urban cu produsele autentice și naturale pe care le poate oferi mediul rural.

Autenticitatea produselor din harta cu mâncare „Via Profi” vine chiar din faptul că producătorii nu au un intermediar, fotografiile de prezentare sunt realizate pe teren, la fața locului, iar cu un simplu click pe hartă poți merge direct la poarta producătorului ales, cu ajutorul Google Maps.

În plus, harta este organizată în așa fel încât poți căuta atât după produsul dorit, cât și în funcție de zona în care te afli.

Gabriela Sîrbu mai spune că produsele afișate pe harta cu mâncare „Via Profi” au fost testate de echipa care a organizat și a construit acest proiect, pe care coordonatoarea programului îl numește „o punte între mediul rural și mediul urban”.

La harta produselor tradiționale românești „Via Profi” s-a început lucrul în urmă cu un an, iar acum putem să o accesăm și să ne alegem de la dulceață de trandafiri, brânză de burduf, pastramă, ouă la miere de calitate – direct de la producători care pun suflet și natură în tot ceea ce fac.

Sursa colaj foto: Capturi foto / Via Profi

Gabriela Sîrbu, Director de Sustenabilitate la Profi și coordonatoarea programului Via Profi: „Mâncarea înseamnă dragoste. Pentru noi, acest proiect a fost și este în continuare un proiect de suflet”

Cătălin Striblea: Funcționează simplu: dacă vrei brânză pastramă, ouă, miere de calitate, intri pe hartă, te duci la secțiunea respectivă și vezi unde sunt cele mai aproape de tine. Sau invers: ești ca noi, la Timișoara, deschizi harta la Timișoara și alegi de lângă tine un producător care face o minunăție și te duci repede acolo pentru că harta este integrată cu Google Maps.

Gabriela Sîrbu: „Mulțumim foarte mult pentru invitația în emisiunea ta. Sunt foarte bucuroasă să povestesc despre acest proiect. Așa cum spuneai tu, că mâncarea înseamnă dragoste, și pentru noi acest proiect a fost și este în continuare un proiect de suflet, al celor de la Profi”.

Cătălin Striblea: Sustenabilitate înseamnă fapte bune, deci să știți că Gabriela Sârbu este coordonatoarea faptelor bune și dacă o să intrați din plăcere pe site-ul celor de la Profi este acolo o campanie care se numește „Punem Suflet” – veți vedea că acești oameni fac lucruri magice și nu exagerez cu nimic.

Gabriela Sîrbu: „Este, într-adevăr, departamentul faptelor bune și tot ce facem încercăm să aibă un impact și pe viitor în comunitățile în care activăm. Nu doar pe termen scurt, ci și pe termen foarte lung și mediu”.

Gabriela Sîrbu: „Am constatat că este o mare nevoie de a aduce producătorii mici, artizanali, în mediul digital și de a-i conecta cu consumatorii care doresc să cumpere și să consume produse autentice românești, naturale”

Cătălin Striblea: Eu i-am întâlnit pe oamenii care au lucrat la hartă, de la organizația neguvernamentală, și am întrebat „cum faceți o hartă cu mâncare? Cum adică o hartă cum mâncare? E visul meu o hartă cu mâncare, te învârți și găsești mâncare”. Cum de v-a venit ideea aceasta?

Gabriela Sîrbu: „Noi am încercat prin această hartă să facem o punte între mediul rural și mediul urban. Acum un an de zile, când am început lucrul la acest proiect – pentru că am început cam anul trecut pe vremea aceasta – am constatat că este o mare nevoie de a aduce producătorii mici, artizanali în mediul digital și de a-i conecta cu consumatorii care doresc să cumpere și să consume produse autentice românești, naturale și să cunoască originea lor.

Și am unit în această hartă cele două părți fără niciun alt intermediar. Am adus producătorii care își pot prezenta produsele pe această platformă, iar consumatorii pot intra direct și pot avea prin harta Google Maps acces direct la acel producător, direct la poarta lui”.

Cătălin Striblea: Adică te și duci acolo…

Gabriela Sîrbu: „Te duci acolo, da”.

Gabriela Sîrbu: „Pe hartă există și producătorul cu numele, telefonul, adresa. Și, mai simplu, printr-un click direct pe Google Maps te duci acolo”

Cătălin Striblea: Dacă azi, acum, vrei să te duci lângă Timișoara să iei știu ce minune îți trece prin cap, te duci și o iei.

Gabriela Sîrbu: „Da, poți selecta după categorie, după tipul de produs pe care dorești să-l achiziționezi. Te duci direct la producător acasă. Pe hartă există și producătorul cu numele, telefonul, adresa. Și, mai simplu, printr-un click direct pe Google Maps te duci”.

Gabriela Sârbu: „Testăm produsele. Tot ce vedeți pe acest site sunt poze autentice, cu producătorii, cu produsele lor”

Cătălin Striblea: Când m-am întâlnit cu colegii tăi care au făcut harta am zis așa „spuneți-mi ce ați mâncat”. Adică, și testați?

Gabriela Sîrbu: „Da și testăm produsele. Am făcut o mapare a producătorilor pe județe, i-am sunat și i-am întrebat dacă doresc să intre în acest proiect și apoi am trimis o echipă pe teren care a mers la producător acasă, a făcut poze.

Tot ce vedeți pe acest site sunt poze autentice, cu producătorii, cu produsele lor. Nu sunt poze din baza de date, sunt făcute de noi. Producătorii sunt verificați și produsele lor sunt testate. Și, într-adevăr, produsele lor sunt minunate. Am descoperit sau am redescoperit un gust autentic al anumitor produse pe care le știam altfel și acum le-am redescoperit”.

Cătălin Striblea: Ție ce ți-a plăcut?

Gabriela Sîrbu: „Brânza de burduf de la Râul Sadu, o brânză de burduf pe care numai acolo am mâncat-o. Nici nu am știut că poate avea așa un gust brânza de burduf, cu totul diferită, de la aspect pânp la gust. Dulceața de trandafir… sunt foarte multe produse bune pe care le-am descoperit”.

Urmărește întreaga emisiune „România în Direct” aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Andrei Jecza, directorul Galeriei Jecza, despre expoziția Brâncuși de la Timișoara: Avantajul lui este că domină oriunde ar fi | VIDEO