Confidenţialitate

Gabriel Oprea, audiat la DNA

Gabriel Oprea, fostul vicepremier și ministru de Interne, este audiat, vineri seara, la sediul DNA.
Ar fi vorba despre dosarul mortii politistului Bogdan Gigina, pe 20 octombrie 2015.
Politistul facea parte din coloana oficiala a fostului ministru de interne si a cazut intr-o groapa nesemnalizata corespunzator in timp ce-l insotea pe Gabriel Oprea spre casa.
In dosar se fac cercetari pentru ucidere din culpa și abuz în serviciu privind folosirea nelegală a coloanei oficiale.

Potrivit DNA, din probele de la dosar ar rezulta indicii că ”încălcând dispozițiile legale care reglementează însoțirea demnitarilor, ministrul de interne Oprea Gabriel a dispus, pentru sine, să beneficieze de însoțire cu echipaje de poliție rutieră cu titlu permanent, ca aceste echipaje să fie formate atât dintr-un autoturism de poliție rutieră (un agent și un ofițer de poliție rutieră), cât și dintr-o motocicletă a poliției rutiere”.

Anchetatorii susțin că Oprea făcea în medie cinci deplasări zilnice cu coloana oficială, ”de aproximativ trei ori mai mare decât cele realizate în aceeași perioadă pentru însoțirea președintelui României și de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptățiți la însoțire permanentă conform prevederilor legale”.

”Se reține că Oprea Gabriel este cel care a determinat, prin încălcarea dispozițiilor legale menționate, prezența victimei Gigină Bogdan-Cosmin ca motociclist într-o coloană oficială, împrejurare în care acesta a decedat. În ceea ce privește cauza accidentului de circulație constând în viteza de deplasare (84 de km/h) și neadaptarea acesteia la condițiile meteorologice, din probele administrate pe parcursul urmăririi penale rezultă indicii rezonabile că această cauză a fost determinată de către ministrul de interne Oprea Gabriel. Viteza de deplasare era stabilită în mod implicit de către ministrul de interne prin comunicarea destinației și a momentului precis la care aceasta trebuia să ajungă la destinație. De altfel, acesta era singurul în măsură să solicite mărirea vitezei de deplasare dincolo de depășirea limitei de siguranță”, susține DNA.

Gabriel Oprea a spus că a dat o declaraţie în faţa procurorilor, că era în timpul serviciului când s-a întâmplat incidentul şi că este nevinovat.
Prezent și el la DNA, Daniel Ionașcu,avocatul familiei Gigină, a spus că rudele poliţistului s-au constituit parte civiă în dosar fără a preciza suma pe care aceştia o solicită drept daune.