Confidenţialitate

Gabi Bartic, specialist în Educație, despre școala online: “Poate să funcționeze, dar nu avem noi competențe să o facem” | AUDIO

Gabi Bartic, specialist în Educație, a fost invitata profesorului Marcel Bartic, noul realizator al emisiunii Piața Victoriei, de la Europa FM, într-o discuție despre școala online.

Dezbaterea vine în contextul unei situații epidemiologice care s-a agravat, la doar o săptamână de la începerea noului an școlar: avem peste 1000 de preșcolari și elevi confirmați cu Covid 19, peste 600 de profesori infectați, și ei, 795 de clase sau grupe cu activitatea față în față suspendată și 17.658 de copii care fac, deja, învătământ online.

Cât de pregătiți suntem pentru școala on-line?

Aceasta a fost tema de discuție lansată de profesorul Bartic pentru invitata sa, dar și pentru ascultătorii Europa FM.

Chiar ministrul Educației a catalogat școala online drept un dezastru, referindu-se la ultimul an școlar, a amintit realizatorul emisiunii.

Totuși, școala online nu ar trebui să fie un dezastru, este de părere Gabi Bartic:

Ca în orice meserie, profesorii trebuie să fie pregătiți să treacă în secolul ăsta, iar asta înseamnă inclusiv să stăpânești toate metodele ca să intri în contact cu copiii acolo unde trăiesc ei, or copiii noștri trăiesc în mediul digital, sunt nativi digital și dacă tu, profesor, nu ești pregătit să vorbești limba lor și să le stârnești curiozități, acolo, pe limba lor, atunci, da, școala către care ne îndreptăm este un dezastru.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Maniera în care îți atragi elevii și metodele, tehnologia pe care le folosești la clasă, astea sunt lucruri pe care ar fi trebuit să le vedem în mod curent în sălile de clasă și până în pandemie, a subliniat profesorul Marcel Bartic.

Diferența între școala online și educația digitală

Pentru mine, învățamântul online este, mai degrabă, o modalitate de a facilita interacțiunea dintre profesori și elevi, pe când educația digitală e un ansamblu de abilități, de competențe, pe care cred că ar trebui să le aibă toți elevii și toți profesorii din țara asta“, a explicat Marcel Bartic.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Unii profesori nu au fost în stare să acceseze instrumentele școlii online

Marcel Bartic a povestit că în ultimii 10-15 ani profesorii au făcut cursuri legate de tehnologia și folosirea calculatoarelor: “ La ora asta cred că nu mai e niciun profesor în România care să nu aibă măcar o patalama la mână prin care să demonstreze că știe și face. Dar uite că a venit pandemia și ne-am trezit că unii profesori nu au fost în stare să acceseze instrumentele școlii online.”

Mă întreb pe ce s-au dus banii ăia, de ce s-au făcut cursurile alea, s-a întrebat profesorul, ajungând astfel la o altă problemă, sistemică, a școlilor din România, tendința de a face lucrurile doar pentru a obține o hârtie.

La ce le-a folosit profesorilor hârtia care atestă că au competențe digitale?

“La gradațiile de merit, la mișcarea personalului didactic, în obținerea calificativului de la sfârșitul anului școlar”, a răspuns Marcel Bartic. Totul se rezumă la o vânătoare de hârtii, a concluzionat acesta.

Hârtii fără competențe și la copii

Contează mai degrabă să avem o hârtie, decât să avem competențe, și asta se întâmplă și la copii. Așa cum profesorii aleargă după patalamale fără niciun conținut în spate, lucrul ăsta se întâmplă și la copii, copiii vor note fără să aibă conținut în spate, părinții vor note și nu contează că nu au conținut în spate“, este de părere Gabi Bartic.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Tot mai mulți văd învățământul online ca pe un instrument foarte util

Școala online nu ar trebui să ne fie scop, școala online este un mijloc de a ajunge la copii. Școala online se întâmplă acum din motive pandemice, ar trebui să se poată întâmpla oricând este nevoie, profesorul nu poate să participe la ore, sau poate e mai interesant să intre la ore un profesor din America, sau unul din China“, a spus Gabi Bartic.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.