Confidenţialitate

Furtuna Florence: 31 de morţi şi pagube ce de câteva miliarde de dolari

Numeroase regiuni erau acoperite de ape în sud-estul Statelor Unite, luni, după trecerea furtunii Florence, care a provocat cel puţin 31 de morţi şi pagube ce au fost estimate la mai multe miliarde de dolari, relatează marţi AFP.

Florence, deja retrogradată la depresiune tropicală, ar trebui să se abată spre nord-est. Furtuna a fost însoţită de ploi abundente, care au devastat deja statele Carolina de Nord, Carolina de Sud şi vestul Virginiei, potrivit serviciilor meteo.

Virginia a emis o alertă de tornade pentru centrul statului.

Autorităţile americane se tem, totodată, de producerea unor alunecări de teren, spargerea barajelor şi de noi ieşiri din matcă ale râurilor.

“Este o furtună istorică ce continuă, unele zone încă nu au suferit cele mai grave inundaţii”, a avertizat Roy Cooper, guvernatorul Carolinei de Nord, evocând la o conferinţă de presă un dezastru monumental pentru acest stat american.

Autorităţile de gestionare a urgenţelor din acest stat au anunţat luni că bilanţul victimelor a crescut la 25 de morţi, faţă de 17 anunţaţi anterior. Alte şase decese au fost confirmate în Carolina de Sud – potrivit Agerpres.

Ploaia s-a oprit luni, dar precipitaţiile au provocat viituri mai ales ales pe cursurile râurilor Neuse şi Cape Fear. Numeroase drumuri au fost blocate, în special autostrada 95, care traversează cele două state americane.

Peste 480.000 de locuinţe erau lipsite de curent electric luni dimineaţă, potrivit departamentului de securitate publică din Carolina de Nord, statul cel mai afectat de intemperii şi unde ordinele de evacuare au rămas în vigoare pentru mai multe comitate.

Preşedintele Donald Trump a decretat duminică stare de catastrofă naturală pentru Carolina de Nord, o decizie ce permite deblocarea unui ajutor federal suplimentar pentru zonele afectate de furtuna Florence.

Într-o primă evaluare, agenţia de specialitate KCC a estimat la aproximativ 2,5 miliarde de dolari suma bunurilor asigurate şi avariate de uragan, printre acestea aflându-se clădiri rezidenţiale, comerciale şi industriale, dar şi numeroase autoturisme.