Freddie Mercury ar fi împlinit azi 66 de ani

Fanii nu îl uită ușor pe legendarul artist răspus în 1991 de SIDA.

Freddie Mercury, născut Farrokh Bulsara, a murit, în 1991, la vârsta de 45 de ani, la o zi după ce a anunţat în mod public că este bolnav de SIDA. An de an, fanii găsesc noi modalități de a-l omagia pe legendarul artist. De exemplu, creatorii popularului joc pentru smartphone-uri ‘Angry Birds’ îl includ pe artist în acesta sub forma unei pasări de culoare galbenă care poartă o coroană şi se plimbă pe bicicletă pe ritmurile celebrei piese a trupei Queen ‘Bicycle Race’.

Lansată pentru a marca ziua de naştere a muzicianului, 5 septembrie, animaţia face parte din campania ‘Freddie For a Day’, iniţiată de doi dintre foştii colegi din trupa Queen – Brian May şi Roger Taylor. Campania are un scop cât de poate de nobil – adună fonduri pentru fundaţia Mercury Phoenix Trust, care militează la nivel mondial împotriva maladiei SIDA. De la înfiinţarea ei, în 1992, fundaţia a strâns peste 15 milioane de dolari.

Începând cu anul 1992, fanii Freddie Mercury din toată lumea sărbătoresc ziua de naştere a idolului lor pe 5 septembrie, costumându-se ca Freddie.

În România, anul trecut, în parcul IOR s-au adunat fanii Freddie pentru o plimbare cu bicicleta. 10 fete mustăcioase, îmbrăcate în tricouri Freddie for a Day, au dat startul.

Lady Gaga, Robbie Williams, Foo Fighters şi Muse, sunt doar câțiva dintre artiștii contemporani care revendică influenţa trupei Queen și laudă public cariera lui Freddie Mercury.

Concertele în care Mercury cânta ‘We Are The Champions’, ‘Killer Queen’ și ‘Crazy Little Thing Called Love’ sunt considerate antologice, iar ‘We Will Rock You’, comedia muzicală lansată în 2002 pe baza hiturilor trupei, a fost pusă în scenă în lumea întreagă şi se joacă încă în teatrele londoneze.