Franța va găzdui refugiați de pe navele umanitare Aquarius și Lifeline

Majoritatea refugiaţilor sunt proveniţi din „Eritreea şi Sudan” şi îndeplinesc criteriile de azil. Cei circa 80 de refugiaţi de pe nava umanitară Aquarius şi 52 de pe Lifeline urmează să ajungă în Franța unde în scurt timp vor primi statutul de refugiaţi, a a declarat Pascal Brice, directorul Oficiului francez pentru protecţia refugiaţilor şi apatrizilor (Ofpra), relatează AFP.

Până acum, Franța a fost criticată pentru că nu s-a oferit să-şi deschidă porturile pentru navele aflate în primejdie, în baza regulii privind Dreptul maritim care prevede ca acestea să acosteze în portul cel mai apropiat.

În cazul navei Aquarius, Italia şi-a închis porturile, iar pe 17 iunie a acostat la Valencia cu 630 de migranţi la bord. Pascal Brice a declarat: „Noi am discutat cu 135 de persoane şi în jur de 80 vor putea beneficia de protecţia Franţei”

În Malta, unde Ofpra şi-a încheiat la sfârşitul săptămânii trecute misiunea de a se întâlni cu migranţii de pe Lifeline, navă care a ancorat pe 27 iunie în portul Valletta cu peste 230 de migranţi la bord, „52 de persoane vor fi protejate”, a adăugat el.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS