Franța și SUA, hotărâte să distrugă organizația teroristă Stat Islamic

La 4 zile de la atentatele sângeroase care au zguduit Franţa, la Paris a ajuns – noaptea trecută – şeful diplomaţiei nord-americane.

John Kerry a susținut că „împreună vom învinge Daesh”, acronimul în arabă pentru gruparea teroristă Stat Islamic, cea care a revendicat atacurile de vinerea trecută, în care au murit 130 de oameni. „Nu ne vom lăsa niciodată intimidați de terorism”, a spun secretarul de stat al SUA.

Ieri, într-un discurs rostit la Versailles, preşedintele francez, Francois Hollande, declara că ţara sa se află în război împotriva terorismului.

„Teroriştii cred că popoarele libere se vor lăsa impresionate de aceste atacuri groaznice: se înşeală. Republica franceză a depăşit cu bine toate încercările şi este încă vie”, a precizat liderul de la Paris. „Ne confruntăm cu o organizaţie, Daesh (Stat Islamic), care dispune de teritorii, de resurse financiare şi de capacităţi militare. De la începutul anului, organizaţia teroristă a comis atacuri la Paris, în Danemarca, în Tunisia. Aceşti terorişti masacrează zilnic oameni; de aceea, distrugerea Daesh (Stat Islamic) este obligaţia întregii comunităţi internaţionale. Am cerut Consiliului de Securitate ONU să se reunească rapid pentru adoptarea unei rezoluţii în sensul distrugerii organizaţiei teroriste”, a adăugat Francois Hollande.

Campania de bombardamente asupra ţintelor ISIS ar urma să se intensifice.

În Franța, starea de urgență – institută după atentate – ar urma să fie prelungită pentru următoarele 3 luni.

De asemenea, potrivit unor surse guvernamentale, francezii reveniți din Siria ar urma să fie plasați în arest preventiv la domiciliu.

Știrea se actualizează