Franta: Reuniune de urgenta privind programul centrelor comerciale

Două mari lanțuri de magazine au decis să deschidă centrele comerciale și duminica, în pofida unei interdicții stabilite de justiție.

Reuniune de urgență în Franța privind programul centrelor comerciale.

Două mari lanțuri de magazine de bricolaj – Castrorama și Leroy Merlin – au decis să deschidă centrele comerciale și duminica, în ciuda unei interdicții stabilite de justiție.

Președintele Francois Hollande a discutat cu miniștrii responsabili în această dimineață, în timp ce opinia publică e divizată: unii vor să poată merge la cumpărături și duminica, alții spun că toate magazinele trebuie să rămână închise.

Guvernul i-a avertizat pe comercianți, amintindu-le de legislația în vigoare: magazinele pot fi deschise de luni până sâmbătă, NU și duminica. Excepție fac numai centrele aflate în zonele turistice și cele care vând alimente – dar și acestea pot fi deschise doar până la ora 13.00 duminica. Comercianții spun că până la 20% din profit îl scot tocmai, în weeeknd.

‘Sunt oarecum prinsă între argumentele pro și contra.Sunt împortiva mersului la muncă duminica, dar vin la cumpărături într-un magazin de bricolaj. Nu văd o soluție, ar trebui ca tinerii să se dezvețe să meargă la cumpărături duminica.’ povesteste o tânără.

Castorama si Leroy Merlin, doua mari lanturi de magazine de bricolaj, au primit ordin de la Tribunalul comercial să închidă magazinele duminica – în caz contrar riscă o amendă de 120.000 de euro pe magazin pe zi.

La Paris, miniștii pentru Economie și Bugert se opun deschiderii magazinelor duminica, iar ministrul pentru Comerț admite că legislația trebuie clarificată. Între timp, angajații unei parfumerii de pe Champs-Elysees au dat în judecată sindicatele, supărați că nu li se permite să lucreze și noaptea.