FRANȚA: Premierul desemnat Jean Castex își prezintă echipa

Componenţa noului guvern francez ar urma să fie cunoscută luni, la trei zile după numirea lui Jean Castex în postul de prim-ministru.

‘Preşedintele Republicii şi premierul sunt în discuţii. Ei se vor reîntâlni duminică seara la Palatul Elysee’, a declarat pentru Reuters o sursă din anturajul președintelui Emmanuel Macron. ‘În acest stadiu, este avută în vedere o arhitectură cu 20 de miniştri şi miniştri delegaţi. Secretarii de stat vor fi numiţi într-o a doua etapă’, a adăugat aceasta.

Guvernul fostului premier Edouard Philippe avea în componenţă 16 miniştri şi trei miniştri delegaţi, împreună cu 17 secretari de stat.

Responsabil anterior de strategia de ieşire din izolare a Franţei, Jean Castex a făcut cunoscut că vrea să anunţe componenţa noului său guvern cât mai rapid posibil.

‘Cu cât mai repede, cu atât mai bine’, a spus el într-un interviu pentru Journal du Dimanche.

Premierul desemnat a precizat că are în vedere înainte de toate ‘operaţionalitatea miniştrilor’ pentru că doreşte ca aceştia să fie capabili, indiferent de unde vin, ‘să intre în acţiune imediat’.

‘Avem nevoie de personalităţi puternice pentru a acţiona rapid şi care să fie la înălţime. Nu putem pierde timp alegând persoane’, a adăugat el, precizând că îşi va clarifica intenţiile în discursul de politică generală înainte de jumătatea lunii iulie.

În afară de locurile de muncă, din care vrea să facă o prioritate, el doreşte să redeschidă rapid cu partenerii sociali dosarul sistemului de pensii şi reforma asigurărilor de şomaj.

Jean Castex pronostichează de asemenea o transformare a sistemului de sănătate şi doreşte să încheie încă de săptămâna viitoare discuţiile cu partenerii sociali ai Ministerului Sănătăţii cu privire la planul masiv de investiţii în acest domeniu.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS