Confidenţialitate

FRANȚA: Pisică testată pozitiv cu SARS-CoV-2

În Franța, autoritățile le cer bolnavilor de COVID-19 să interacționeze cât mai puțin cu pisicile, dacă dețin un astfel de animal de companie.

Riscul de transmitere a infecției la animale este foarte mare – spun cercetătorii francezi, care au depistat prima pisică cu COVID-19 din această țară, infectată cel mai probabil de stăpânii ei.

Mai exact, specialiștii de la Școala Națională Veterinară din Franța au testat zeci de pisici, după ce proprietarii acestor animale au suspectat o posibilă infecție cu noul coronavirus.

Ea prezenta dificultăți respiratorii și probleme digestive. Cercetătorii francezi spun că nu este neapărat surprinzător acest lucru, mai ales că au mai fost confirmate alte 4 cazuri de COVID-19 la pisici: unul în Hong Kong, unul în Belgia și două în New York.

Ei bănuiesc că pisica a luat virusul de la stăpânii ei, de aceea recomandă celor care tocmai s-au vindecat de COVID-19 și sunt încă în izolare la domiciliu să poarte mască în preajma pisicilor de apartament, să evite să le ia în brațe sau dacă fac acest lucru, să se spele bine pe mâini.

Oamenii de știință francezi se întreaba acum dacă există riscul de retransmitere a virusului de la animal la om. Până acum, nu există studii care să arate că animalele de companie pot transmite coronavirusul la om.

Un câine din Hong Kong, un tigru de la Grădina Zoologică din New York și mai multe nurci de la o fermă din Olanda se mai află pe lista animalelor depistate cu coronavirus luat de la un om bolnav.