Franta – Milioane de convorbiri telefonice interceptate de NSA

Ministrul francez de interne se declară ‘șocat’ și așteaptă explicații de la autoritățile americane.

Agenţia americană de contraspionaj a interceptat milioane de convorbiri telefonice în Franţa.

Dezvăluirile apar în ediția de astăzi a cotidianului ‘Le Monde’, care citează documente ce aparțin fostului consultant al agenţiei americane, Edward Snowden.

Ministrul francez de interne se declară ‘șocat’ și așteaptă explicații de la autoritățile americane.

Unele numere de telefon – folosite în Franţa – activează un semnal care declanşează automat înregistrarea unor conversaţii. Această supraveghere recuperează, de asemenea, mesaje telefonice şi conţinutul lor în funcţie de cuvinte cheie.

Potrivit ‘Le Monde’, în mod sistematic, Agenția Națională de Securitate păstrează istoricul conversaţiilor fiecărei ţinte. Documentele ce au fost furnizate de Edward Snowden arată că ţinte au fost atât persoane suspectate de legături cu activităţile teroriste, cât şi persoane vizate pentru simpla lor apartenenţă la lumea de afaceri, politică sau la administraţia franceză.

Operațiunea de colectare s-a desfășurat într-o perioadă de 30 de zile, între 10 decembrie 2012 şi 8 ianuarie 2013. În acest interval, s-au efectuat 70 de milioane de înregistrări de date telefonice ale francezilor.

De asemenea, documentele obţinute de Le Monde mai arată că agenţia americană s-a interesat în luna ianuarie a acestui an, de adresele de mesagerie wanadoo.fr, fosta filială Orange, cu 4 milioane și jumătate de utilizatori, şi alcatel.lucent.com, companie franco-americană de telecomunicaţii.

Ministrul francez de Interne a calificat aceste informaţii drept ‘şocante’. Manuel Valls a anunţat că va cere explicaţii Statelor Unite. De altfel, ministrul francez al Afacerilor Externe, Laurent Fabius, a anunţat că l-a ‘convocat imediat’ pe ambasadorul Statelor Unite la Paris în acest caz.