Franța iese de sub starea de urgență

După 2 ani de dezbatere aprigă și păreri pro și contra, starea de urgență instaurată în Franța, după atentatele din 2015, a luat sfârșit.

Starea de urgență va fi, însă, înlocuită, începând de astăzi, cu o lege antiteroristă promulgată luni de președintele Emmanuel Macron.

„Această lege ne va permite să ieșim din starea de urgență începând cu 1 noiembrie, asigurând în același timp securitatea concetățenilor noștri”, a spus liderul de la Elysee.

Acesta insistă că noile reglementări nu vor permanentiza starea de urgenţă.

Legea acordă însă puteri sporite prefecților și ministrului de interne care pot lua unele măsuri fără acordul unui judecător.

Noile măsuri sunt însă mai limitate și țintite pe prevenirea terorismului.

Starea de urgenţă a fost instaurată după atentatele în serie din 13 noiembrie 2015, când au fost comise 6 acte teroriste.

Printre ținte s-au numărat stadionul Stade de France și sala de concerte Bataclan.

„…ţara era siderată”, îşi aminteşte ministrul de interne Gérard Collomb.

„Nu reuşeam să evaluăm fenomenul în curs şi mai ales riscul de a urma alte atacuri”, a declarat el pentru presa franceză.

Bilanțul celor 2 ani pare să justifice starea de urgență, întrucât 32 de planuri teroriste au fost dejucate, au avut loc 450 de percheziții, au fost confiscate 625 de arme, dintre care 78 de război.

De asemenea, peste 750 de persoane au fost plasate în arest la domiciliu, fiind bănuite de activități care reprezintă „un pericol la adresa societății”.

 

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS