Zece arestări în sudul Franţei şi în mediile extremei drepte în legătură cu un plan de atentat

Serviciile franceze antiteroriste au arestat zece persoane din anturajul unui fost activist de extremă dreapta, arestat în urmă cu patru luni din cauză că ar fi plănuit un atentat vizând politicieni şi moschei, relatează AFP.

Nouă bărbaţi – inclusiv trei minori – din mediul mişcării de extremă dreapta şi o femeie au fost arestaţi marţi de Subdirecţia antiteroristă a Poliţiei Judiciare (Sdat), în colaborare cu Direcţia Generală pentru Securitate Internă (DGSI) în sud-estul Franţei, potrivit unor surse apropiate anchetei.

Cei zece ”se aflau în legătură” cu Logan Alexandre Nisin, un fost activist din cadrul Action Française Provence, o organizaţie regalistă care şi-a multiplicat provocările în forţă în regiunile Marsiliei şi Aix-en-Provence în primăvară, a precizat una dintre aceste surse. Femeia arestată este mama lui Nisin.

Arestat pe 28 iunie la Vitrolles (Bouches-du-Rhône), Nisin, în vârstă de 21 de ani, a fost inculpat la începutul lui iulie şi plasat în detenţie provizorie, în cadrul unei anchete cu privire la o ”asociere infracţională teroristă de răufăcători”.

Investigaţiile au ”scos la lumină un plan de acţiune violent, cu contururi imprecise, evocarea unui loc de cult, a unui politician, unui migrant, unui traficant de stupefiante”, a relevat o sursă judiciară.

Cazul a fost abordat mai întâi local de către Parchetul din Aix-en-Provence şi Secţia pentru Cercetare (SR) a Jandarmeriei de la Marsilia, după care a fost încredinţat Subsdirecţiei antitero.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS