Confidenţialitate

Franța: Deputații au aprobat prelungirea stării de urgență cu trei luni

Deputaţii francezi au dat undă verde promulgării, pe o perioadă de trei luni, a stării de urgenţă pe întreg teritoriul țării. Măsura va fi aplicată începând de sâmbătă și vine după atacurile de pe 13 noiembrie la Paris şi Saint-Denis.

Anterior, premierul Franței a avertizat că există riscul folosirii de arme chimice și bacteriologice în atacuri teroriste. Manuel Valls a făcut această afirmație în fața Parlamentului de la Paris – unde le-a cerut deputaților să voteze prelungirea cu trei luni a stării de urgență.

”Suntem în război, nu unul așa cum, în mod tragic, ne-a obișnuit istoria. E un nou tip de război, extern și intern, unde teroarea este scopul principal și prima armă. Imaginația macabră a acestor teroriști nu are limite: arme de asalt, decapitări, atacatori kamikaze. Nu trebuie să excludem nimic. O spun cu toate precauțiile necesare. Dar știm și ținem cont de faptul că există totodată riscul (folosirii) armelor chimice și bateriologice”.

 

Premierul francez, Manuel Valls, a pledat pentru adoptarea în regim de urgență a registrului european ce ar trebui să cuprindă numele celor care călătoresc cu avionul. În ultimele zile, terminale de pe aeroporturi din Europa au fost evacute din cauza unor amenințări cu bombă. Iar două avioane AIR FRANCE au întrerupt zborurile și au aterizat de urgență.

”Noi trebuie să fim uniți și pentru că suntem o mare democrație avem la dispoziție decretarea stării de urgență. Securitatea este prima condiție pentru libertate. Iar starea de urgență permite, între altele, controale masive în transporturile feroviare și aeriene. Mai mult, în aceste condiții a venit timpul ca Europa să adopte registrul cu numele pasagerilor aerieni. Este o condiție pentru siguranța noastră colectivă.”, a mai declarat Valls.

Prelungirea stării de urgență ar permite și organizarea de raiduri anti-tero mult mai eficiente, dar și închiderea moscheilor în care se proclamă radicalismul, a mai spus premierul Manuel Valls.

Citește și: Premierul Franței: Există riscul folosirii armelor chimice