Confidenţialitate

Franța: Ce este planul de sobrietate energetică, proiectul care își propune să scadă consumul de energie cu 30% până în 2030 | AUDIO

În Franța, reprezentanții hipermarketurilor și-au dat acordul în privința așa-numitului plan de sobrietate energetică, ce va intra în vigoare din toamnă. Magazinele vor fi obligate, între altele, să stingă siglele luminoase imediat ce se închid și să reducă temperatura la 17 grade Celsius atunci când autoritățile vor cere acest lucru.

Dacă în prezent supermarketurile sunt obligate să oprească însemnele luminoase la o oră de la închidere, începând din 15 octombrie, vor stinge lumina imediat ce închid porțile.

De asemenea, se va reduce intensitatea luminii cu 30% în perioadele critice de consum de energie, iar înainte de sosirea cumpărătorilor, iluminatul suprafețelor va fi redus la jumătate.

Oprirea aerului condiționat pe timp de noapte și scăderea temperaturii în magazine, măsuri pentru un condum de energie mai mic

Oprirea aerului condiționat pe timp de noapte și, în situații de urgență, scăderea temperaturii în magazine la 17 grade Celsius sunt alte măsuri agreate de reprezentanții hipermarketurilor din Franța, scrie cotidianul Le Monde.

„Trebuie să ne pregătim să ne descurcăm și fără gazul rusesc”, spunea președintele Emmanuel Macron, de Ziua Națională a Franței, când a prezentat intenția statului de a elabora un plan de sobrietate energetică.

Proiectul își propune să scadă consumul de energie cu 10% în următorii 2 ani și cu 30% până în 2030.

Reducerea temperaturii la 19 grade Celsius iarna și 25 de grade Celsius vara în instituțiile publice, așa cum prevede și o propunere a Comisiei Europene și instalarea de senzori în toate parcările pentru adaptarea luminozității sunt alte măsuri luate în calcul de autoritățile franceze, care lucrează la finalizarea acestui proiect.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Pe britanicii, micul dejun îi costă cu aproape 70% mai mult decât înainte de pandemie

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.