Confidenţialitate

Pe britanicii, micul dejun îi costă cu aproape 70% mai mult decât înainte de pandemie

Un studiu recent arată că ingredientele pentru un mic dejun obișnuit s-au scumpit, în cea mai mare parte, din cauza pandemiei de COVID, dar și a războiului din Ucraina.

Cel mai mult a crescut prețul sucului de portocale.

Studiul a analizat evoluția prețului, în ultimii 2 ani, a nouă produse tipice cuprinse într-un coş pentru micul dejun: grâu, zahăr, cacao, ovăz, carne de porc, suc de portocale, cafea, lapte şi ceai.

Rata de creştere depăşeşte cu mult creşterea de 11% a Indicelui Preţurilor de Consum din Marea Britanie pe aceeaşi perioadă.

E vorba de 71%.

Cauzele: problemele legate de lanţul de aprovizionare la nivel mondial – apărute odată cu pandemia, dar amplificate de războiul din Ucraina, dar și de vremea nefavorabilă.

O mare parte din aceste creşteri de preţuri sunt deja transferate consumatorilor.

Sucul de portocale a înregistrat cea mai abruptă creştere, cu 124% în doi ani, în mare parte datorită unei recolte deosebit de slabe de portocale în SUA.

Preţul cafelei a crescut cu 94%, iar preţul cărnii de porc a sărit cu 80% faţă de iulie 2020 .

Cacaua a înregistrat cea mai modestă creştere, cu doar 7%, preţul culturii fiind afectat negativ de un surplus de ofertă în timpul pandemiei Covid.