Confidenţialitate

Franța: Angajații din transporturi, educație și servicii publice protestează față de salariile mici. Sunt nemulțumiți și de noua reformă a pensiilor | AUDIO

În Franța e zi de grevă astăzi. Angajații din transporturi, educație și servicii publice întrerup lucrul în semn de protest față de noua reformă a pensiilor și nivelul scăzut al salariilor comparativ cu inflația în continuă creștere. În paralel cu această grevă, au loc manifestații în Paris și în marile orașe din Franța.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Din cauza grevei, transportul în comun, va fi îngreunat, iar angajații vor asigura doar minimul prevăzut de lege. Acest lucru înseamnă că vor ieși pe traseu mai puține autobuze, tramvaie și trenuri. Traficul feroviar internațional nu va fi afectat și nici transportul cu metroul în Paris.

Și angajații din educație întrerup lucrul, la fel și cei din spitale și unii funcționari din primării, însă legea îi obligă să asigure 25% din activitate.

Sunt 200 de manifestații anunțate în marile orașe, în Paris, Bordeaux, Toulouse și Marseille.

„Ne opunem viitoarei reforme a pensiilor, vrem creșterea salariilor și condiții de muncă mai bune în spitale”, spune unul dintre participanții la protest.

Sindicatele ar vrea ca pensionarea să înceapă la 60 de ani și nu la 62, cum este în prezent, salariul minim să fie 2000 de euro și veniturile lunare ale angajaților să fie majorate în funcție de rata inflației.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, speră ca proiectul său privind reforma pensiilor să fie gata până la Crăciun, iar din iulie, anul viitor să intre în vigoare. Proiectul prevede creșterea progresivă a vârstei de pensionare, cu 3 ani, astfel încât în 2031 să ajungă la 65 de ani.

Reformarea sistemului de pensii a fost una dintre promisiunile președintelui francez de când a ajuns la putere în 2017. Dar propunerile sale au înfuriat sindicatele, iar partidul său – care nu mai are majoritatea în Parlament – e divizat în privința reformei pensiilor.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Italia: Pe final de mandat, guvernul Mario Draghi a înrăutăţit previziunile privind creşterea economiei ţării