Franta a interzis purtarea valului islamic in public, iar Curtea Europeana a Drepturilor Omului este de acord cu aceasta decizie

CEDO a respins astfel sesizarea unei femei franceze adeptă a portului musulman.

Decizia Curții Europene a Drepturilor Omului vine după ce o femeie a cerut anularea interdicției de a purta vălul islamic în public. Motivul – este o discriminare și atentează la libertatea de gândire, de exprimare, de conștiință și religioasă.

În Franța femeile nu au voie să poarte în public burqa sau niqab. Chiar dacă cele obligate sa aleagă între lege si cultura lor şi-au exprimat indignarea, CEDO a hotărât – legea votată la sfârșitul lui 2010 în Franța nu este contrară Convenției Europene a Drepturilor Omului. Iar persoanele care o încalcă vor fi amendate și vor primi chiar pedepse cu închisoarea.

Interdicţia a fost impusă pe motivul ca persoanele care poartă astfel de veșminte nu pot fi identificate în întregime și, prin urmare, ele ar putea reprezenta o amenințare pentru siguranța publică.

În Franța sunt aproximativ 5 milioane de musulmani. Dintre aceștia, aproximativ două mii de femei vor să poarte vălul în public.