Fostul șef al SRI, ambasadorul George Maior, audiat în comisia privind alegerile din 2009

Fostul director al SRI George Maior a confirmat în faţa Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, că a participat la un „eveniment privat” acasă la Gabriel Oprea în seara scutinului, precizând că nu au fost aspecte ilegale sau neconstituţionale şi nu are ce să îşi reproşeze.

În toate acele zile ale anului 2009, inclusiv în acea zi, din punct de vedere al atribuţiilor mele legale şi oficiale, acestea au fost îndeplinite conform legii. Au existat şi există în viaţa unui om, chiar deţinând asemenea funcţie, şi aspecte referitoare la elemente private, la evenimente private. Ele nu au avut nicio legătură cu acţiunea instituţiei ca atare„, a afirmat Maior.

Nu s-au întâmplat aspecte pe care să le sesizez ca ilegale, neconstituţionale şi chiar conform unor standarde de moralitate din punct de vedere al funcţionării instituţiilor şi persoanelor care reprezintă acele instituţii. Nici din acest punct de vedere nu am ce să îmi reproşez„, a afirmat el.

Maior nu a dorit să spună dacă la Oprea au fost prezenţi şi Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi și a refuzat să ofere alte detalii, pe motiv că evenimentul era „privat„.

Întrebat dacă Dan Andronic are dreptate când cataloghează întâlnirea ca fiind o „celuă de criză”, fostul şef SRI a negat: „Nu are dreptate”.

George Maior a precizat că SRI şi-a făcut treaba în mod „exemplar” la alegerile din 2009.

După ce a refuzat să mai răspundă la întrebări pe tema întâlnirii de acasă de la Gabriel Oprea, deputatul PSD Liviu Pleşoianu a acuzat că este „de o gravitate maximă că nu răspunde la întrebări„, în condiţiile în care Maior are o funcţie publică, plătită din banii românilor.

Pleşoianu a adăugat că Maior „nu are căderea să ocupe” funcţia de ambasador al României în SUA, având în vedere aceste răspunsuri.

George Maior, prietenie cu Dâncu și Oprea, relație strict profesională cu Kovesi

Întrebat ce relaţie a avut cu Gabriel Oprea în perioada alegerilor prezidenţiale din 2009, George Maior a spus că a fost şi este prieten cu acesta.

L-am cunoscut de multă vreme pe domnul Gabriel Oprea, era o relaţie de prietenie cu domnia sa, încă din perioada în care şi eu am fost membru al acestui Parlament. De când am activat împreună în diverse guverne, înainte de a avea calitatea de director (al SRI – n.r.), inclusiv în Guvernul Năstase, deci anii 2001-2002. Aş putea spune că a fost şi este o relaţie de prietenie”, a răspuns ambasadorul României în SUA.

Chestionat în continuare cum ar caracteriza relaţia sa cu Vasile Dîncu, George Maior a spus că este ”o relaţie de veche prietenie”.

În ceea ce priveşte relaţia pe care o are cu Dan Andronic, fostul director SRI a spus că „în timp a fost şi o relaţie de prietenie”.

Referitor la procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, ambasadorul a susţinut că a fost „o relaţie strict profesională desfăşurată în conformitate cu atribuţiile fiecarei instituţii” pe care o reprezentau.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS