Confidenţialitate

Fostul șef al Gărzii de Mediu spune că demiterea sa ar putea avea legături cu presupuse presiuni la adresa premierului | AUDIO

Fostul comisar general al Gărzii Naționale de Mediu acuză la Europa FM  că demiterea sa ar putea avea legătură cu presupuse presiuni la adresa premierului Florin Cîțu, după ce a sesizat la Parchete infracțiuni grave de mediu.

Octavian Berceanu a fost demis ieri după amiază de premierul Florin Cîțu.

Invitat la emisiunea Deșteptarea, Octavian Berceanu, proaspăt demis de premier, a explicat că în mandatul său, comisarii au făcut în prima parte a anului, 20 de controale. În urma acțiunilor, Garda a trimis procurorilor mai multe plângeri penale. Ar fi  vorba despre incălcări grave ale legislației de mediu, in care sunt implicate mafii, inclusiv italiană.

Fostul comisar general crede că asupra premierului s-au făcut presiuni pentru a fi demis:

”Probabil aici a început marea problemă, pentru că în momentul în care apar niște plângeri penale pe masă, instituțiile statului, care nu s-au sesizat până atunci sunt obligate să înceapă anchete. Și presiunea celor anchetați probabil a fost destul de mare pe premier, îl înțeleg din punctul ăsta de vedere”.

Cu privire la această declarație, i-au solicitat premierului Florin Cîțu un punct de vedere, pe care nu l-am primit deocamdată.

Prim ministrul a explicat însă de ce l-a dat afară pe Octavian Berceanu:

”Domnul Berceanu a fost numit politic și nu l-am demis eu, i-a fost retras sprijinul politic atunci când USR a ieșit de la guvernare. Nu a fost numit nimeni în locul domnului Berceanu, atribuțiile au fost delegate adjunctului domnului Berceanu”.

Octavian Berceanu acuză că mafia gunoaielor face afaceri ilegale de miliarde de euro.

Iar politicul nu ar trebui să intervină în activitatea comisarilor. Se întâmplă însă asta, acuză Berceanu:

”Sub o formă sau alta, baronii locali și-au impus câte un nume, la conducerea locală a Gărzii de Mediu. Executau ordine, asta se întâmpla.”

Garda de Mediu este acum condusă de un adjunct al fostului comisar.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Anca Grădinaru