Fostul șef al Fiscului acuză intervențiile unor ambasadori în favoarea firmelor străine

Unii ambasadori aflați în România ar interveni la Fisc în favoarea firmelor străine care au afaceri la noi în țară, dar și probleme cu legea.

Fostul șef al Fiscului, Gelu Diaconu, a lansat astfel de acuzații într-o postare pe blogul personal.

Fără să dea vreun nume, Gelu Diaconu a scris pe blogul său că ambasadorul unei țări care s-a opus intrării României în spațiul Schengen a venit la el în biroul, însoțit de un om de afaceri din țara sa. 

Reprezentantul misiunii i-ar fi cerut deblocarea unei rambursări de TVA de 20 de milioane de euro către firma afaceristului, deși, scrie Gelu Diaconu, acesta este un ”evazionist notoriu”. Gelu Diaconu susține însă că a anunțat instituțiile abilitate.

Ulterior, pe Facebook, fostul premier Victor Ponta a scris că ambasadorul care intervenea mereu la Guvern și la Fisc pentru tot felul de companii este fostul ambasador al Olandei, Matthijs van Bonzel.

Revenind la fostul șef al Fiscului, acesta vorbește de o practică generală: intervenția ambasadelor, în special cele din Uniunea Europeană, pentru susținerea intereselor marilor companii cu capital străin.

Și acest lucru în timp ce o evantuală intervenție a vreunui reprezentant ales al poporului român în Parlament este considerată trafic de influență”, conchide Gelu Diaconu.

Acesta a numit România ”o țară trădată” și acuză existența unor legături între ambasade, firme străine și guvernele țării. De exemplu, spune Gelu Diaconu, 600 de firme străine nu au fost verificate niciodată până când a preluat mandatul la ANAF.

El acuză actuala conducere a fiscului și Ministerului de Finanțe că ar bloca activitatea Direcției pentru Marii Contribuabili, direcție care anul trecut ar fi colectat suplimentar la bugetul statului 3 miliarde de euro.

Și Traian Băsescu a recunoscut această practică a ambasadorilor în favoarea unor firme din țările de origine. Fostul președinte a adăugat că nu a avut astfel de ‘intervenţii’ în perioada în care a fost preşedintele României, dar ca ministru da.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS