Confidenţialitate

Fostul primar al Sectorului 3, Liviu Negoiță, urmărit penal pentru abuz în serviciu

Fostul primar al sectorului 3 din București, Liviu Negoiță, a fost pus sub urmărire penală de procurorii DNA într-un dosar privind construirea unui bloc într-o zonă protejată din zona Calea Dudești.

Aceeași măsură a fost luată și în cazul arhitectului-șef al Primăriei, Ștefan Dumitrașcu, dar și față de Marius Mihăiță, secretar la primăria Sectorului 3. Toți sunt acuzați de abuz în serviciu.

Aceștia ar fi emis ilegal 4 autorizații de construire pentru un bloc de 9 etaje, fără să țină cont că în zonă sunt monumente istorice.

Mai mult, proprietarii clădirilor învecinate nu și-au dat acordul pentru construirea blocului, ori, potrivit legii, pentru obținerea autorizațiilor, constructorul avea nevoie și de semnătura lor.

Din cauza construcției ar fi fost afectate mai multe case din apropiere.

”În perioada 2008 – 2009, suspecții Negoiță Liviu, Mihăiță Marius și Dumitrașcu Ștefan, în calitățile menționate mai sus, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu referitoare la verificarea legalității actelor întocmite, au eliberat 4 autorizații de construire și certificatele de urbanism aferente acestor autorizații, referitoare la un imobil situat pe Calea Dudești, sector 3, cu nerespectarea normelor de urbanism și protecție a zonelor în care se găsesc monumente istorice. Acest lucru a produs prejudicii proprietarilor imobilelor învecinate, prin degradările suferite de acestea în cursul edificării construcției nelegal autorizate. De asemenea, a fost afectat interesul public prin autorizarea edificării unei construcții în zona de protecție a unui monument istoric, în lipsa avizelor legale. ” anunță DNA.

Prin emiterea autorizațiilor de construire respective s-a creat un folos necuvenit pentru persoanele care au edificat construcția, constând în obținerea autorizațiilor de construire și supraetajare a imobilului, prin evitarea desfășurării demersurilor necesare în vederea obținerii:
– derogării de la planurile de urbanism pentru depășirea regimului de înălțime al zonei,
– acordului exprimat în formă autentică a proprietarilor clădirilor învecinate cu privire la lipirea la calcan precum,
– avizelor pentru construirea într-o zonă în care se găsește un monument istoric.”, au mai precizat procurorii.

DNA amintește și că ”în anii 2010 respectiv 2014, prin două hotărâri, instanțele de judecată au dispus anularea celor patru autorizații de construire.
Mai mult, una dintre instanțe a dispus obligarea pârâților, între care se numără și Instituția Primarului sectorului 3, la desființarea construcției respective.” Mai exact, una dintre instanțe a dispus demolarea blocului respectiv.