Confidenţialitate

Fostul președinte al Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru: „Inflația va crește lunile următoare, la fel și dobânzile la credite”. De ce se amână aplatizarea inflației | VIDEO

Economistul Ionuț Dumitru, fostul președinte al Consiliului Fiscal, a fost invitatul Adrianei Nedelea în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Iarna aceasta va fi dificilă, a spus Ionuț Dumitru, care a avertizat că aplatizarea inflației – prognozată de BNR – se amână. „Suntem la 15,9% cu inflația. Probabil că ne ducem undeva la 17% în lunile următoare”, a afirmat economistul Ionuț Dumitru.

În plus, economistul a mai spus că inflația va rămâne destul de mare în perioada următoare și ne putem aștepta la o scădere – aproximativ 8% – spre finalul anului 2023. Mai mult, Ionuț Dumitru a explicat că odată cu creșterea inflației crește și dobânda cheie: „Probabil că băncile centrale vor continua să crească dobânzile, inclusiv BNR va face lucrul acesta. Noi ne așteptăm la 7% în ședința următoare și poate chiar un 7,50% în prima ședință din ianuarie anul viitor”.

De ce se amână aplatizarea inflației prognozată inițial de BNR?

Economistul Ionuț Dumitru a explicat că există două motive – motive pe care le numește „șocuri care s-au menifestat recent, pe care nu le-am anticipat și toată lumea le-a ignorat puțin”: noua schemă de compensare și creșterea prețurilor la alimente.

Economistul Ionuț Dumitru: „Inflația încă nu și-a spus ultimul cuvânt. Suntem la 15,9% cu inflația. Probabil că ne ducem undeva la 17% în lunile următoare”

„Va fi dificilă iarna aceasta, în mod clar. Asistăm la creșteri foarte mari de prețuri. Inflația încă nu și-a spus ultimul cuvânt. Prognoza Băncii Centrale, prognoza BNR, era ca pe finalul acestui an să vedem o ușoară scădere a inflației, până la 13 și ceva la sută, dar din păcate acest moment de aplatizare și reducere ușoară a inflației se amână. Noi estimăm că abia prin martie-aprilie, anul viitor, o să vedem vârful inflaționist. Suntem la 15,9% cu inflația. Probabil că ne ducem undeva la 17% în lunile următoare”, a spus Ionuț Dumitru.

Primul motiv pentru care se amână aplatizarea inflației

„În orice caz, nu o să vedem probabil o scădere semnificativă în lunile următoare pentru că mai avem două șocuri care s-au menifestat recent, pe care nu le-am anticipat și toată lumea le-a ignorat puțin:

Noua schemă de compensare, care lasă cumva pe afară o parte din consumatori, care înainte erau compensați până la 1 septembrie și diferența dintre prețul compensat și prețul necompensat este uriașă. Prețul compensat este maxim 1 leu pe kilowatt, în timp ce prețul de piață este 4-5 lei pe kilowatt/oră și face o mare diferență între a fi compensat, a te încadra în acel 255 de kilowatt/oră consum lunar și a nu depăși acel plafon, lucru care te pune în situația de a plăti prețul de piață care este mult mai mare.

Imaginați-vă un consum de 300 de kilowatt/oră, care nu e un consum foarte mare pentru o familie mai mare, înseamnă la prețul de piață spre 1500 de lei, date fiind ofertele jucătorilor din piață, în timp ce prețul plafonat – dacă te-ai încadra în 255 de kilowatt/oră – ar fi maxim un leu pe kilowatt, deci diferența este uriașă.

De aceea, la recalculare, când se face regularizare, dacă depășești consumul acela plafonat, riști să ai o factură de regularizare foarte mare. Deci avem acest șoc care nu a fost anticipat, care a adus deja în prețul reflectat la consumator o creștere deja din luna septembrie – un 7% creștere de preț la energia electrică, reflectat în IPC”, a eplicat economistul Ionuț Dumitru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ionuț Dumitru: „La sfârșitul anului viitor am putea avea un 8%”

„Inflația probabil că va rămâne destul de mare și în perioada următoare și vom reveni la o cifră abia pe finalul anului viitor, adică să avem un 8 și ceva la sută estimăm noi la sfârșitul lui 2023”, a spus Ionuț Dumitru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Al doilea motiv pentru care se amână aplatizarea inflației

„Creșterea prețurilor la alimente. În ultimele luni, lună de lună, avem creșteri de 1-2% la principalele produse alimentare de bază. Noi asistăm la un efect de runda a doua a primelor scumpiri, primelor creșteri de prețuri la energie, care se reflectă prin foarte multe prețuri prin costurile de producție. La alimente am avut și vara aceasta foarte secetoasă la noi”, a explicat economistul Ionuț Dumitru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ionuț Dumitru: „Probabil că băncile centrale vor continua să crească dobânzile, inclusiv BNR va face lucrul acesta”

„Avem o inflație exraordinar de mare peste tot în lume și la această inflație trebuie să reacționezi, inevitabil, cu creșteri de dobânzi. Și trebuie găsit un echilibru fin între a combate inflația și a nu pune piedică foarte mare activității economice.

De aceea avem dobânzi încă real negative: adică debitorii se plâng o dobândă în creșetere, însă deponenții băncilor au o dobândă real negativă pentru că inflația este 15-16% în timp ce dobânda la depozite este un 6-7-8% în cele mai fericite cazuri. Adică avem încă un mediu de dobânzi în termeni reali negative.

Probabil că băncile centrale vor continua să crească dobânzile, inclusiv BNR va face lucrul acesta. Noi ne așteptăm la 7% în ședința următoare și poate chiar un 7,50% în prima ședință din ianuarie anul viitor”, a explicat Ionuț Dumitru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Europa FM

Citște și: Decizia Guvernului de plafonare a lemnului de foc, criticată puternic la doar câteva zile de la intrarea în vigoare | AUDIO