Fostul premier al Italiei, Silvio Berlusconi, a fost exclus din Senat

Silvio Berlusconi a fost exclus din Senat din cauză că a fost condamnat pentru evaziune fiscală. Hotărîrea intră imediat în vigoare. Fără protecția pe care i-o oferă imunitatea parlamentară, el ar putea să fie arestat.

În vîrstă de 77 de ani, Berlusconi nu va fi trimis la închisoare, ci își va executa pedeapsa de un an în arest la domiciliu. O altă variantă: munca în folosul comunității.

Figură dominantă a politicii italiene în ultimele două decenii, politicianul de dreapta a amenințat anterior că își va retrage formațiunea din coaliția de guverămînt – pe parcursul dezbaterii unei moțiuni de cenzură, însă, a renunțat la idee, pentru că devenise limpede că nu are sprijinul necesar.

Silvio Berlusconi a mai fost condamnat în primă instanță pentru că a făcut sex cu o prostituată minoră și pentru abuz de putere – a încercat să mușamalizeze cazul. Avocații săi au făcut recurs.

Fostul premier se consideră nevinovat și a spus astăzi că va continua să lupte prin alte mijloace decît cele parlamentare.