Fostul ministru Mihai Tănăsescu, urmărit penal în dosarul Rompetrol 2

Fostul ministru de Finanţe Mihai Tănăsescu a fost pus sub urmărire penală de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată (DIICOT), în dosarul Rompetrol 2.

Tănăsescu este acuzat de complicitate la delapidare după ce în 2003, alături de alți trei foști demnitari, ar fi ajutat compania Rompetrol să scape de datorii de peste 600 de milioane de dolari.

 

În urmă cu trei săptămâni, președintele Klaus Iohannis și-a dat acordul pentru urmărirea penală atât a lui Mihai Tănăsescu, cât și a celorlalți 3 foști miniștri cercetați în acest caz: Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu și Gheorghe Pogea.

Procurorii DIICOT îi cercetează pe cei patru pentru  constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la delapidare.

Anchetatorii susțin că în toamna anului 2003, ministrul Finanţelor, Mihai Tănăsescu  şi cel al Economiei, Dan Ioan Popescu, şi-au exercitat cu rea credinţă atribuţiile de serviciu, în urma unei înţelegeri cu Dinu Patriciu,  George Philip Stephenson şi Nicolcioiu Alexandru, reprezentanți ai Rompetrol.

Astfel, ei ar fi inițiat și promovat o ordonanță în Guvern prin care datoriile la buget ale SC Rompetrol Rafinare SA din 2003, de peste 600 de milioane de dolari, au fost convertite în obligaţiuni subscrise de către Ministerul Finanţelor Publice.

Urmare a activităţii infracţionale derulate de către cei doi, la data de 24.10.2003, în şedinţa de guvern, a fost adoptată ordonanța în cauză cu nerespectarea dispoziţiilor altor alte normative.

În plus, nota de fundamentare a ordonanței de urgență adoptate a fost prezentată pentru avizare Ministerului Justiţiei cu un conţinut diferit de textul notei de fundamentare ce a stat la mapa.

Favorizarea companiei de către Guvern a fost precedată, spun procurorii, de  nenumărale ilegalități comise de reprezentanți ai Rompetrol în vederea inducerii în eroare a autorităţilor române cu ocazia încheierii şi derulării unor contracte de privatizare.

Anchetatorii susţin că grupul infracţional a urmărit dispariţia datoriilor Libia și Turkmenistan pe care România ar fi trebuit să le recupereze.

În dosarul Rompetrol 2, procurorii DIICOT au pus sechestru asigurător pe bunuri şi acţiuni ale companiilor Kaz Munay Gas, Oilfield Business Solutions şi Rompetrol Rafinare, până la suma totală de peste 1,7 miliarde de lei, 290 de milioane de dolari şi aproape 35 de milioane de euro.

Dosarul Rompetrol 2 a fost disjuns din dosarul Rompetrol 1 în care au fost deja condamnate 12 persoane şi în care a fost judecat şi Dinu Patriciu.

În dosarul iniţial Rompetrol, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv, în octombrie 2014, pe fostul senator Sorin Roşca Stănescu, la doi ani şi patru luni de închisoare, şi pe fostul ministru Sorin Pantiş la doi ani şi opt luni de închisoare, în ambele cazuri pedepsele fiind dispuse cu executare.

În cazul omului de afaceri Dinu Patriciu judecătorii Curţii au încetat procesul penal, ca urmare a decesului acestuia şi au lăsat nesoluţionată partea civilă legată de acesta.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS