Confidenţialitate

Fostul ministru al Apărării din Republica Moldova: Guvernarea de la Chișinău a înțeles că Rusia are nevoie stringentă de un cap de pod în Republica Moldova | VIDEO

Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării din Republica Moldova, a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Luni – 13 februarie 2023 – Maia Sandu a comunicat oficial despre planul Rusiei de a destabiliza Republica Moldova prin atacuri și luări de ostatici. A simțit administrația de la Chișinău că e pe cale să se întâmple realmente acest scenariu și atunci e bine să comunice despre el? „Da, exact așa s-a întâmplat”, a spus Anatol Șalaru. „Până acum ceva vreme, guvernarea de la Chișinău nu a luat în serios aceste amenințări, dar acum au înțeles că Rusia are nevoie stringentă de un cap de pod în Republica Moldova”, a explicat ministrul Apărării din Republica Moldova la Europa FM.

Scenariul prezentat de Maia Sandu și șansele de a fi pus în practică în contextul actual

Putin a elaborat mai multe planuri de revenire în forță a Rusiei în frontierele Uniunii Sovietice și pentru a-și extinde zona de influență. Să ne amintim de anul 2014 când Rusia a anexat Crimea, când Rusia a decis și a avut planuri grandioase de formare a NovoRusiei, o zonă extinsă de la Crimeea la Odesa și s-au început atunci lucrările de constituire a Republicii Bugeac – o republică bazată pe teritoriul din Basarbia de Sud, o parte din Odesa și actualmente din Transnistria și autonomia găgpuză.

Foarte multe întâlniri, foarte multe discuții, au împărțit și funcțiile de miniștri. În 02 februarie 2014 găgăuzii au făcut două referendumuri de ieșire din componența Republicii Moldova și de aderare la Uniunea Rusiei-Belarus. În 2006-2007 au făcut și transnistrienii – 98% din toți cetățenii lor au votat pentru unirea cu Rusia. Au vrut să pună în 2014 în aplicare acest plan, au anexat Crimeea, au început războiul din estul Ucrainei, dar s-au oprit din cauză că nu au avut capacitatea militară Rusia să ajungă până la frontiera cu România”, a explicat Anatol Șalaru.

„În 2022, când a început războiul împotriva Ucrainei, planul era să ocupe militar Republica Moldova, să intre în Transnistria și să anexe teritoriile de sud fiindcă deja găgăuzii erau pregătiți să depună această cerere să intre în componența Rusiei. Însă, datorită eroismului armatei ucrainene, a susținerii pe care a avut-o Ucraina din partea Occidentului, din partea lumii civilizate, armata ucraineană a reușit să oprească armata rusă, a reușit să-i alunge de pe Insula Șerpilor și Rusia nu a mai avut capacitate militară să debarce la Odesa să facă această joncțiune și să ajungă la Tiraspol în Transnistria sau la Chișinău”, a adăugat Anatol Șalaru.

Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării din Republica Moldova: Guvernarea noastră nu a reacționat până acum, până la această declarație a lui Zelenski pentru că probabil nu a vrut să-i deranjeze cu nimic pe ruși

„Fiind de mai multe ori în Ucraina, am avut întâlniri cu mai mulți oficiali care mi-au atras atenția că Rusia pregătea, în toamna anului trecut, scenariul de debarcare a acestei guvernări, de organizare a proetstelor de masă în Chișinău și în alte orașe din Moldova, mobilizarea tuturor celulelor pro-rusești care le-au constituit de-a lungul anilor, folosirea tuturor resurselor pe care le au în Republica Moldova pentru a da jos Guvernul și pentru a pune un Guvern obedient Moscovei – ori în funte cu Șor, ori în frunte cu Dodon ori alte cozi de topor care sunt din belșug în Republica Moldova”, a mai spus fostul ministru al Apărării din Republica Moldova.

„Aceste proteste plătite de Șor și de Rusia – s-a demonstrat de unde vin banii, au fost filmări, cine distribuie banii, cum se aduc oamenii în Chișinău – nu au avut succes. Au adunat multă lume, într-adevăr, a fost panică în rândul Guvernului, dar nu s-au încununat cu succes. Acum Rusia deja s-a mobilizat mai serios prin gura lui Lavrov au anunțat că Moldova este următoarea țintă după Ucraina.

Alți propagandiști ruși la televiziunile lor au declarat de mai multe ori că Moldova este o țintă firească și urmează să ne reîntoarcem aceste teritorii care sunt ale Rusiei. În regiunea găgăuză au fost organizate mai multe mitinguri de către niște partide extremiste pro-rusești unde s-a făcut apel la arme, s-a declarat că Găgăuzia este pământ rusesc, Moldova este pământ rusesc. Așteptăm să vină armata rusă și i-au cerut lui Putin să vină să-i elibereze. Multe organizații pro-rusești finanțate cu bani din Rusia s-au activizat în ultima perioadă, s-au activizat agenții FSB în Moldova.

Directorul SIS a declarat anul trecut că a observat această activizare și că instituțiile statului din Republica Moldova sunt pline de agenți FSB și desigur că guvernarea noastră nu a reacționat până acum, până la această declarație a lui Zelenski pentru că probabil nu a vrut să-i deranjeze cu nimic pe ruși. Au făcut multe concesii transnistrenilor, inclusiv și găgăuzilor ca să liniștească apele, să nu-i provoace și să nu înrăutățească situația din Republica Moldova”, a spus ministru al Apărării din Republica Moldova.

Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării din Republica Moldova: Din rațiuni diplomatice și cât prin conducta de gaz care ne leagă pe noi de Rusia mai curge măcar un metru cub de gaz, Moldova nu va întreprinde niciun fel de acțiuni pentru a destabiliza situația sau a înrăutăți relația cu Rusia

Tudor Mușat: Au anunțat acum pentru că devine iminent producerea acestei destabilizări și nu se mai putea igniora subiectul chiar din rațiuni diplomatice?

Anatol Șalaru:Din rațiuni diplomatice și atât timp cât prin conducta de gaz care ne leagă pe noi de Rusia mai curge măcar un metru cub de gaz, Moldova nu va întreprinde niciun fel de acțiuni pentru a destabiliza situația sau a înrăutăți relația cu Rusia pentru că abia acum noi suntem capabili să primim din conducta din sistemul energetic unic european gaz – nu chiar la necesitate deplină, dar să ne asigure minimum necesar. Toate guvernările de până acum au avut de câștigat de pe urma speculațiilor cu gaz. Câștigau bani din Transnistria, transnistrienii primeau gaz gratuit din Rusia, produceau energie electrică pe care o vindeau în Moldova și în Uniunea Europeană, în România inclusiv. Combinatul Metalurgic din Rîbniţa mergea pe gaz rusesc, dar metalul – fierul uzat – îl primeau din Republica Moldova, licențele din Republica Moldova și din Europa”.

De ce a ales Maia Sandu să devoaleze acest plan cu atât de multe detalii?

Tudor Mușat: A simțit administrația de la Chișinău că e pe cale să se întâmple realmente acest scenariu și atunci e bine să anunțe pe toată lumea despre el?

Anatol Șalaru: „Da, exact așa s-a întâmplat. Până acum ceva vreme, conducerea, guvernarea de la Chișinău nu a luat în serios aceste amenințări. Serviciile speciale din Ucraina de multe ori au trimis informații. Dacă eu am avut acces la aceste informații, vă dați seama că a avut acces și guvernarea și serviciile speciale din Chișinău, dar totuși ei au tras speranța că nu se va întâmpla acest lucru și că jocurile care se fac în stradă de Șor și Dodon nu vor avea o finalitate sau finalitatea va fi cu totul alta. Dar acum au înțeles că Rusia are nevoie stringentă de un cap de pod în Republica Moldova”.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Claudiu Degeratu, despre situația din Republica Moldova: Seamănă cu o încercare de lovitură de stat mascată într-un fel de mișcare de stradă | VIDEO