Confidenţialitate

Fostul guvernator al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării: Delta riscă să sufere de o „apocalipsă piscicolă”. Actualul guvernator confirmă că situația este gravă | AUDIO

Fostul guvernator al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării avertizează că Delta riscă să sufere de o „apocalipsă piscicolă”. Într-un interviu acordat agenției Agerpres, Mălin Muşatescu acuză că Ministerele Mediului și Agriculturii nu au emis încă ordinul de prohibiţie a pescuitului, deşi cel puțin la ştiucă, perioada de reproducere a început deja, iar Delta este plină de plase amplasate ilegal.

Statul va fi nevoit în cele din urmă să suspende pescuitul comercial, atrage atenția fostul guvernator al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

Gabriel Marinov: „Zilnic, confiscăm sute de metri liniari de setcă și de unelte monofilament”

Actualul guvernator al Rezervației Biosferei Delta Dunării, Gabriel Marinov, confirmă la Europa FM că situația pescuitului ilegal în Delta este extrem de gravă.

Gabriel Marinov: „Da, sunt de acord că măsuri urgente se impun și, dacă nu se iau măsurile necesare, în viitorul foarte apropiat vom discuta la trecut despre această activitate. Zilnic, confiscăm sute de metri liniari de setcă și de unelte monofilament – deci unelte total interzise. Nu există zi să nu confiscăm sute de metri liniari de astfel de scule. Am confiscat și o barcă. Cred că și zilele trecute am confiscat vreo două bărci. De stat nu stăm, din păcate. Noi suntem destui de puțini. În cadrul comisariatelor, la această oră funcționează cam 28 de persoane”.

Anca Grădinaru: Prindeți și pescari care au antecedente?

Gabriel Marinov: „Sunt mulți cei care au antecedente privind contravențiile sau chiar infracțiuni la legea pescuitului”.

Guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării: Am reușit să impunem câteva măsuri în primă instanță

Nici anul trecut ordinul de prohibiție nu a venit mai devreme, spune guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării. Pentru ordinul din acest an, Rezervația a făcut mai multe propuneri, completează Gabriel Marinov.

„Am reușit să impunem în primă instanță câteva măsuri. Am restricționat pentru câțiva pescuitul în anumite zone știute de reproducere naturală a peștilor din Deltă, în special a peștilor cu valoare comercială. Am interzis complet pescuitul în alte zone în care până anul trecut a fost permis atât pescuitul comercial, cât și pescuitul recreativ – cum ar fi bucla Dunărea Veche de la mila 22 pe brațul Sfântul Gheorghe”, a explicat Gabriel Marinov.

Situația în anul 2022

Europa FM i-a cerut un punct de vedere și ministrului Mediului, Tanczos Barna, așteptăm un răspuns. Federaţia Organizaţiilor de Pescari din Delta Dunării atrage atenția și ea că față de acum trei ani, acum, capturile de știucă ale pescarilor sunt mai mici cu peste o treime. Anul trecut, Rezervația a permis capturarea a 185 de tone de știucă din Deltă, dar pescarii au găsit și declarat legal, 45 de tone.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Braconaj piscicol în Delta Dunării: Peste 300 de kilograme de pește și peste 1000 de metri de plase de pescuit, descoperite într-o zonă protejată | AUDIO