Confidenţialitate

Fostul director al SRI, Eduard Hellvig, decorat de Klaus Iohannis cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor | AUDIO

Președintele Klaus Iohannis l-a decorat pe fostul director al SRI, Eduard Hellvig, cel care și-a anunțat azi demisia de la conducerea Serviciului Român de Informații. Șeful statului a decis ca pentru activitatea sa să-l decoreze cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor. Eduard Hellvig a stat la conducerea SRI timp de 8 ani.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Numit în funcție la data de 2 martie 2015, Eduard Hellvig a fost cel de-al cincilea director al Serviciului Român de Informații. Demisia sa vine ca „un gest de sănătate democratică”.

„Este sănătos pentru democrație, pentru echilibrul puterilor în stat ca un director de serviciu de informații să aibă un mandat limitat în timp”, a spus Eduard Hellvig.

Eduard Hellvig a fost deputat din partea PNL, secretar al comisiei pentru Siguranță Națională și unul dintre primii europarlamentari ai României. Spune acum că nu este sănătos ca un director al unui serviciu de informații să stea prea mult în funcție.

„Nu cred că este bine pentru democrație ca o persoană să concentreze expunerea la informație secretă pentru un timp îndelungat”, a adăugat Eduard Hellvig.

Într-un comunicat de presă, președintele Klaus Iohannis spune că a luat act de retragerea din funcție a lui Eduard Hellvig și declară că mandatul său a marcat restaurarea credibilității serviciului. Locul lui Hellvig va fi ocupat – interimar – de generalul Răzvan Ionescu, prim adjunct al directorului SRI.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Eduard Hellvig a demisionat de la conducerea SRI. Reacția lui Klaus Iohannis | AUDIO